Logga in

Solenergipris till Eksta Bostads AB

Publicerad
4 apr 2014, 11:49

NORDBYGG 2014. Svensk Solenergi delade för elfte gången ut Årets solenergipris i anslutning till sitt årsmöte den 1 april under Nordbygg i Stockholm. Priset för Årets anläggning 2013 gick till allmännyttiga Eksta Bostads AB i Kungsbacka för Vallda Heberg.

Jurymotiveringen till Årets anläggning löd:

Ett innovativt närvärmesystem med byggnadsintegrerade solfångare och en modern biobränsleanläggning där man demonstrerar väl beprövad teknik och nya tekniska lösningar för en ökad andel solvärme och förenklad anslutning av bostadshus med varmvattenanslutna vitvaror. Det faktum att anläggningen försörjer en ny stadsdel med varierande och tilltalande lågenergibyggnader, inklusive ett äldreboende med en solcellsanläggning i anslutning till komfortkyla, ger ett stort exponeringsvärde.

Priset Årets prestation 2013 gick till Halmstad kommun med följande motivering:

”Halmstad kommun har visat såväl målmedvetenhet som kompetens genom årliga anslag till solenergianläggningar som installerats och följts upp av fastighetskontoret på ett föredömligt sätt sedan 2010. Genom att installera anläggningar på flera skolor har man dessutom skapat utmärkta möjligheter att öka kunskapen om solenergi hos kommande generationer.”

Ett hedersomnämnande Årets anläggning fick Bengt Ericson i Arvika för Sköna rum och motiveringen löd:

”Sköna rum är en liten affärslokal med såväl solfångare som solcellsmoduler. Solfångare och en trivsam pelletskamin står via en ackumulatortank i förbindelse med ett liknande solbiosystem i ett närliggande bostadshus. Sköna rum är därmed ett bra exempel på hur man kan kombinera solvärme och biobränsle för mindre byggnader på ett flexibelt sätt.”

Även Riksbyggens bostadsrättsförening Södertäljehus 3 fick ett hedersomnämnande i samma kategori med motiveringen:

”Riksbyggens Brf Södertäljehus 3 har på ett förtjänstfullt sätt kombinerat takrenovering och installation av svensktillverkade solcellsmoduler på taken. De har dessutom såväl elcertifikat som ursprungsgarantier för solel. Sammantaget gör det dem till en viktig förebild för andra bostadsrättsföreningar.”

I årets jury för solenergipriset ingick Michael Rantil, Energimyndigheten, Peter Kovacs, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Björn Karlsson, Mälardalens högskola och Heimo Zinko, Zinkonsult AB.