Logga in

Bostadshuset med Nordens största solcellsfasad invigs

Publicerad
9 apr 2014, 10:17

Den 9 april invigde bostadsminister Stefan Attefall (KD) kvarteret Frodeparken i Uppsala. Bostadshuset med 70 hyreslägenheter har ritats av White arkitekter och har en spektakulär fasad med 1 800 solcellspaneler som producerar 70.000 kWh el om året. Det gör den till Nordens största fasad med integrerade solceller.

– Vi har skapat en modern byggnad som syns och som är ett nytt landmärke för Uppsala. Den säger något om hur Uppsala ser på kunskap och miljö, säger Mats Egelius, ansvarig arkitekt på White i ett pressmeddelande.

Alla som anländer till Uppsala med tåg kan se det bågformade huset som bildar en välvd skärm mot järnvägen och stationsområdet.

– Solceller är inte bara effektivt utan också vara vackert. Jag tycker också att det är roligt att allmännyttan satsar och bygger med hög kvalitet och god arkitektur, säger Mats Egelius.

De 1 800 solcellspanelerna i fasaden producerar el som räcker för att täcka husets behov av fastighetsel för hissar, belysning och ventilation. Solcellernas långa livslängd gör att satsningen betalar sig själv.

Projektets installatörer på totalentreprenad har varit Bravida för el, Imtech för ventilation och Lennestål VVS för VS. Byggentreprenör var Skanska.

Uppsalahem mottog nyligen Skanskas Gröna framtidspris i kategorin bästa offentliga kund för solcellsfasaden i Frodeparken.

Rekommenderade artiklar

De fick årets solenergipriser

Annons

Östersundprojekt sparade arbetstimmar med ny schaktlösning

I 190 badrum i Östersund installerar Rörprodukter Montage TECEs innovativa schaktlösning, som en del av ett ROT-projekt i kvarteret Hjorten. TECEmodul är en ny […]

Slopat bygglov för solceller och solfångare

Installationsföretagen avgörande för energimålen

Stopplagen föreslås ses över

Stopplagen, som förbjuder kommuner att ställa hårdare krav på exempelvis byggnaders energianvändning, ska ses över. Det föreslår Miljömålsberedningens slutbetänkande som överlämnades i går till miljöminister Karolina Skog (MP).

100 procent förnybar energi 2040

Tio nya kärnkraftsreaktorer som ersättning för befintliga anläggningar och nytt mål om 100 procent förnybar energiförsörjning 2040. Det framgår av den energiuppgörelse mellan regeringen och oppositionen som presenterades i dag av energiminister Ibrahim Baylan (S) och energipolitiska talespersoner från oppositionen.

Svenska vinnare i internationell solenergitävling

Mikroproducenter av solel slipper moms

Tilläggsbudget – nödutgång för ROT-avdrag

De omdiskuterade frågorna om beskattning av större solcellsanläggningar och om sänkning av ROT-avdraget finns med i regeringens budget, som riksdagen ska ta ställning till i december. Förslagen på att lyfta ur ROT-avdraget ur budgeten, tror inte energiministern på. – Men en regering kan göra tilläggsbudgetar för att möta plötsliga händelser, säger energiminister Ibrahim Baylan (S) i en intervju med VVS-Forum.

Internationell tävling om lagring av solel

Miljardsatsning på solenergi