Logga in

Legionella upptäckt i Uppsalafastighet

Publicerad
4 sep 2013, 10:59

Uppsalahem har fått ett förhandsbesked från Smittskyddsinstitutet om förhöjda halter av legionellabakterier i en fastighet i Uppsala. Huset är särskilt byggt för att underlätta för personer med till exempel allergier. Det finns i dagsläget ingen misstanke om att någon i huset har insjuknat i legionärssjuka.

Under förra veckan tog Uppsalahem prover på både varm- och kallvatten från fastigheten på Döbelnsgatan 20 D, som innehåller 17 lägenheter. Detta gjordes efter återkommande problem med att hålla vattentemperaturerna vid rätta nivåer, skriver Uppsalahem i ett pressmeddelande.

Provsvaren visar att det finns förhöjda nivåer av legionella i vattnet, vilket Uppsalahem ser mycket allvarligt på. Det finns i dagsläget ingen misstanke om att någon i huset har insjuknat i legionärssjuka.

– De förhöjda nivåerna är begränsade till Döbelnsgatan 20 D och vi misstänker att sättet som vattenledningarna är dragna på, är roten till problemet, säger Linda Ryttlefors, kommunikationschef på Uppsalahem.

Uppsalahem har tillsammans med experter både från Miljökontoret vid Uppsala kommun och VVS-konsulter lagt upp en åtgärdsplan, som kommer genomföras under de kommande dagarna. De akuta åtgärderna innefattar upphettning av vattnet, byte av duschslangar, kranar och blandare samt installation av UV-lampa vid inkommande vatten. De mer långsiktiga åtgärderna innebär troligtvis att vattenledningarna delvis måste bytas ut eller dras om.