Logga in

Var tredje kvinnlig tjänsteman missnöjd med luften på jobbet

Publicerad
3 maj 2013, 14:40

Nästan var tredje förvärvsarbetande kvinnlig tjänsteman, 30 procent, anser att ventilationen på arbetsplatsen är ganska dålig eller till och med mycket dålig. Hälften av dessa får symptom i form av trötthet och var fjärde klagar på huvudvärk. Det visar en undersökning som TNS-Sifo gjort på uppdrag av ventilationsföretaget Swegon.

Männen besväras mindre av dålig inomhusluft än kvinnorna, enligt undersökningen. En femtedel av männen upplever att luften på arbetsplatsen är ganska dålig, eller mycket dålig. Även cirka hälften av dessa klagar på trötthet.

Dennis Johansson, teknologie doktor och avdelningschef på institutionen Installationsteknik och klimatiseringslära vid Lunds Tekniska Högskola, anser att siffrorna i undersökningen är alarmerande.

– Det är naturligtvis inte bra när så många människor upplever att luften är dålig på arbetsplatsen och drabbas av besvär. Vi är inomhus cirka 90 procent av tiden och åtskilliga studier visar att bättre innemiljö är kopplat till bättre hälsa. En god innemiljö riskerar tyvärr ofta att glömmas bort, säger han i ett pressmeddelande från Swegon.

Även om problem av detta slag kan mätas och påvisas, kan det vara svårt att peka ut orsaker till problemen och parametrarna som vi påverkas av i innemiljön är många.
– Därför behövs det mer forskning om hur människan reagerar på innemiljön och hur innemiljön bör vara. Ändå vet vi i dag ganska mycket om hur man gör för att erhålla en bra innemiljö, säger Dennis Johansson.

Christoffer Lindström på Swegon betonar att helheten är viktig:

– Bra inomhusklimat är en viktig arbetsmiljöfråga, där god ventilation utan drag och ljudproblem är en nyckelfråga. En ventilationsanläggnings funktion handlar inte bara om aggregatet, utan även hur det är installerat. Det är viktigt att anlita experter för att få ut den funktion du vill ha av ventilationsanläggningen på arbetsplatsen. Annars blir det problem, vilket undersökningen visar.

Drygt 1.000 personer tillfrågades i undersökningen, varav 574 är kvinnor.