Logga in

Krav på besiktning vid energideklaration

Publicerad
15 feb 2012, 10:56

Regeringen vill införa ett generellt krav på besiktning på plats när en byggnad energideklareras. Det framgår av den lagrådsremiss, ”Vägen till mer effektiva energideklarationer” som energiminister Anna-Karin Hatt (C) nyligen överlämnade till Lagrådet.

Systemet för energideklarationer har fått hård kritik, både från fastighetsägare och från företagen som utför energideklarationer.
Inte minst har det riktats kritik mot ”skrivbordsbesiktningar” där energiexperten bedömer en byggnad utifrån ritningar och andra handlingar.

Några nyheter i lagrådsremissen:

  • Besiktning ska ske på plats, dock med möjlighet till vissa undantag som senare specificeras. Enligt Boverket har 20 procent av de byggnader som energideklarerats idag inte besiktigats på plats.
  • Energideklarationer måste visas upp för bostadsspekulanter och överlämnas vid försäljning eller uthyrning av byggnader. Dessutom ska energiprestandan anges vid annonsering när hus bjuds ut till uthyrning eller försäljning.
  • Energideklarationer ska alltid finnas i byggnader på över 500 m² som ofta besöks av allmänheten (sänks till 250 m² den 1 juli 2015).
  • Utredning av alternativa energisystem krävs för nya byggnader oavsett byggnadens storlek.
  • Tillsynen över energideklarationerna flyttas från kommunerna till den eller de myndigheter som regeringen bestämmer, sannolikt Boverket.

Skärpningen av energideklarationerna kom ursprungligen i ett EU-direktiv.
Innehållet i lagrådsremissen granskas nu av Lagrådet som lämnar eventuella synpunkter till regeringen.

Lagrådsremissen är ett slags sista utkast för propositionen som regeringen beräknas lägga i mitten av mars.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2012.