Foto: iStock

Bakfallen ska utredas

Träffar beställaren i dag
21 nov 2017 |

165 av 538 våtrum på Nya Karolinska sjukhuset (NKS) hade bakfall på golvet. Nu söker leverantören av våtrumsmodulerna orsaken.

Ylwa Glismann. Foto: Peter Knutson

”VVS-företag kan stå och falla med administratören”

Vill lyfta fram förbisedd yrkesgrupp
21 nov 2017 |

Bakom varje framgångsrikt VVS-företag finns en multikompetent administratör, som likt spindeln i nätet håller i alla trådar på företaget. Där av namnet på organisationen som samlar administratörer på VVS-företag i Stockholm – Spindelnätet.

Foto: iPhoto

Fusk med F-skattesystemet granskas

Falska företagare utnyttjar systemet
21 nov 2017 |

Regeringen har tillsatt en särskild utredare som ska se över F-skattesystemet. Ett uppdrag är att ta reda på om systemet kan utnyttjas för skattefusk eller så kallade falska egenföretagare.

Carina Ejderstav, både löneadministratör och truckförare på PML Svets & VVS. Foto: David Lagerlöf

Hon lyfter VVS-företaget

Både Administratör och truckförare
21 nov 2017 |

Carina Ejderstav är löneadministratör på PML Svets & VVS AB i Södertälje sen 2009. Men i praktiken arbetar hon också som kurator, tränare och truckförare, för att nämna några exempel.

Badrum på NKS. Foto: Eva-Maria Fasth

Bakfall på NKS kostar miljoner

Vattnet rinner åt fel håll
20 nov 2017 |

De felbyggda badrummen på Nya Karolinska sjukhuset i Solna (NKS) kommer att kosta mångmiljonbelopp. Det konstaterades vid en besiktning av de 165 våtutrymmena, avslöjar Svenska Dagbladet (SvD).

Från WaterAids film Clean Toilet. Film: WayOut Arts

Toalettbrist hot mot kvinnor

Var tredje människa saknar toalett
17 nov 2017 |

I dag, söndagen den 19 november, är FN:s internationella världstoalettdag. Dagen ska uppmärksamma globala sanitetsfrågor världen runt. Kontrasterna är stora. Wateraids färska rapport ”Out of Order” visar att bristen på toaletter drabbar kvinnor i högre utsträckning än män. Samtidigt väcker en WC, till salu för över 800 000 kronor, stor uppmärksamhet i medierna.

Foto: iStock

”Viktigt agera tidigt och att be om hjälp”

Chefscoachens råd till mellanchefer i krisföretag
17 nov 2017 |

För en mellanchef som upptäcker att det egna företaget har ekonomiska problem är det viktigt att agera tidigt för att ha stort handlingsutrymme. Oftast behöver mellanchefen också ta hjälp av någon utomstående för hantera situationen på rätt sätt, råder experten.

Foto: iStock

Allt dyrare VVS-material

uppåt 3,1 procent
17 nov 2017 |

Priserna på VVS-material har ökat med 3,1 procent på ett år. Det är något mer än genomsnittspriset för byggmaterial. Det visar färska siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Personen på bilden har inget samband med texten. Bild: iStock

Konkursen drabbade mellanchef hårt

Projektledarens Berättelse om vägen utför
17 nov 2017 |

Magnus var projektledare för VS i ett snabbväxande företag. Efterhand upptäckte han att vd:n tappat den ekonomiska kontrollen för bolaget. Rollen som mellanchef blev svår för Magnus och efter konkursen raserades hans tillvaro.

Nystartade Rylanders VVS i Lysekil med montörerna Fredrik Lundgren, Tobias Johansson och Morgan Olsson samt platschefen Peter Olsson är en av de nya medlemmarna.

Monterra växer med fem nya medlemmar

Vd tillsatt för uppstickarkedjan
16 nov 2017 |

Monterra-kedjan har fått fem nya medlemmar och har nu representation även i Hälsingland. 

Foto: iStock

Rekordmånga legionellafall

ökat 17 procent
16 nov 2017 |

Hittills i år har Sverige drabbats av 171 legionellafall, 25 fler än under hela 2016. Samma tendens finns i Danmark där närmare 200 fall anmälts till och med augusti.

Film: Klas Paulander

Den gnälliga blandaren

VECKANS VIDEOVINNARE
16 nov 2017 |

Kylteknikern Klas Paulander på VKT VVS & Kylteknik i Skellefteå är veckans videovinnare med en film där en gnällig blandare har huvudrollen. 

VVS-montörerna David Skarp och Jesper Jansson på Essén Rör i Örebro. Foto: Simon Gustafsson/8190 Design AB

De ser lärlingar som en resurs

"Vi får den personal vi vill ha"
15 nov 2017 |

Lärlingar som tas om hand på rätt sätt klarar i högre grad än andra certifieringsprovet efter två år. Det visar erfarenheter från Essén Rör i Örebro. Motiverade handledare är en nyckel till framgång.

Upplands Väsby. Foto: Upplands Väsby kommun

Fick inte kommunalt VA till flerbostadshus

"orimligt" anser fastighetsägarna
14 nov 2017 |

Fastighetsägarna ville få kommunalt vatten och avlopp till bland annat ett flerbostadshus i Upplands Väsby utanför Stockholm, men fick nej av Mark- och miljööverdomstolen.