Johan Büser, (S)-riksdagsledamot. Foto: Eva-Maria Fasth

Konsumenterna vill veta vad byggvarorna innehåller

"Märk byggmaterial"
02 jul 2015 |

ALMEDALEN. – De som ska köpa en bostadsrätt i dag vill ha kunskap om vad byggmaterialet i lägenheten består av. Nutidens konsumenter vill veta vad byggvarorna innehåller, precis som man vill veta vad maten man handlar består av.
Det menade Johan Büser, (S)-riksdagsledamot, på Byggvarubedömningens seminarium om kemikalier i byggbranschen på Gotlands Museum i Visby.

Andres Muld, ordförande för Renoveringscentrum. Foto: Marita Björklund

Ett kunskapslyft behövs vid renoveringar

02 jul 2015 |

ALMEDALEN. För två år sen etablerades ett nationellt renoveringscentrum (RC) i samarbete med Lunds tekniska högskola där goda och dåliga exempel om renovering av bebyggelse ska samlas. En hemsida, renoveringsinfo.se, har för detta ändamål skapats hos Svensk Byggtjänst.
"Kunskap kommer att behövas när över en miljon lägenheter i flerbostadshus i Sverige ska renoveras", sa Andres Muld, ordförande för RC, på ett seminarium den 30 juni.

Britta Permats, vd på Svensk Ventilation. Foto: Eva-Maria Fasth

"Nollvision för radon behövs"

Fler dör av radon i bostäder än i trafiken
01 jul 2015 |

ALMEDALEN. – Det dör 500 människor, nästan dubbelt så många som omkommer i trafiken, varje år på grund av radon i bostäder. Det är därför hög tid för en nationell nollvision för radon, sa Britta Permats, vd på Svensk Ventilation, och hänvisade till Trafikverkets nollvision för trafiken.

Eva Karlsson, vd Armateckoncernen. Foto: Cecilia Nordstrand

Armatec köper norsk leverantör

01 jul 2015 |

Armatec har tecknat avsiktsförklaring om förvärv av samtliga aktier i norska SGP Varmeteknikk. Företaget är leverantör av utrustning för vattenburen värme och omsätter drygt 125 miljoner norska kronor med ett 30-tal anställda.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S). Foto: Jan Lööf

Fritt fram för sociala krav vid LOU-upphandlingar

”Frågan är inte om utan hur”
01 jul 2015 |

ALMEDALEN. Sociala krav kommer att kunna ställas i offentliga upphandlingar. Det klargjorde civilminister Ardalan Shekarabi (S) vid ett seminarium om offentliga upphandlingar som Sveriges Byggindustrier arrangerade.

Ulf Bergquist, vd Ventpartner i samtal med Kajsa Reimers, Länsstyrelsen Västra Götalands län. Även Kajsa Reimers höll med om att luftkvalitén i våra skolor klart påverkar elevernas prestationsförmåga. Foto: Royny Holmström.

Bättre skolventilation på önskelistan

Regeringens skolmiljard debatterades
01 jul 2015 |

ALMEDALEN. Regeringen har aviserat en miljardsatsning kommande år för att rusta upp landets skolor. Kritiken från lärare, elever och folkhälsomyndigheter har fått politikerna att lyssna. Återstår vilka åtgärder som ska prioriteras – och om de kommuner som har störst behov ens har råd att använda stödet. 

Annie Lööf (C) och Ylwa Johansson (S). Foto: Marita Björklund

"Arbetsförmedlingen måste förändras"

01 jul 2015 |

ALMEDALEN. Behåll det som fungerar, sluta med det som inte fungerar. Det var arbetsmarknadsminister Ylwa Johansson (S) och Annie Lööf (C), partiledare för Centerpartiet, överens om på ett seminarium den 30 juni som handlade om Arbetsförmedlingens framtida roll. Med på seminariet var också Michael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsförmedlingen. 

Magnus Everitt, expert på VVS Företagen.

"Äntligen krafttag mot BPA"

VVS företagen ställer sig bakom förbudet
01 jul 2015 |

ALMEDALEN. Bisfenol A ska förbjudas vid relining av tappvattenrör. Det meddelade miljöminister Åsa Romson (MP) i går på ett seminarium i Almedalen. VVS-branschen applåderar beslutet.
– Äntligen, det behövs krafttag mot hormonstörande ämnen som bisfenol A (BPA) som är i kontakt med dricksvatten, säger Magnus Everitt, expert på VVS Företagen.

Samuel Engblom, TCO och Helena Rosén Andersson, Advokatfirman Lindahl. Foto: Marita Björklund

Striden om de svenska kollektivavtalen i offentlig upphandling

01 jul 2015 |

ALMEDALEN. Den 25 juni släppte Konkurrensverket en rapport om att kollektivavtal inte får vara krav vid offentlig upphandling. Regeringen har också tillsatt en utredning med uppdraget att undersöka möjligheterna att ställa krav på kollektivavtalsenliga villkor i upphandlingar. På ett seminarium i Almedalen framförde flera aktörer sina synpunkter på olika alternativ. 

Jonas Olofsson, professor vid Malmö högskola. Foto: Jan Lööf

Elbranschen slopar lärlingsåret

”Snabbare väg ut i arbetslivet”
30 jun 2015 |

ALMEDALEN. På bred front satsar elteknikbranschen sedan 2014 på att integrera det tidigare lärlingsåret i den befintliga gymnasieutbildningen. Det betyder att en elev på elteknikprogrammet kan erhålla sitt yrkesbevis redan efter avslutade gymnasiestudier. Det så kallade ETG-konceptet har nu delvis utvärderats av professor Jonas Olofsson.

Roland Kasper i Systemairs monter på årets ISH-mässa i Frankfurt. Foto: Jan Fredriksson

Ny vd och koncernchef för Systemair

30 jun 2015 |

Roland Kasper har utsetts till ny vd för Systemair och tillträder 27 augusti. Nuvarande vd och koncernchef Gerald Engström föreslås att väljas till styrelseordförande vid bolagets årsstämma, enligt ett pressmeddelande.

Miljöminister Åsa Romson (MP). Foto: Eva-Maria Fasth

Bisfenol A förbjuds vid relining

30 jun 2015 |

ALMEDALEN. – Regeringen kommer inom kort att förbjuda det hormonstörande ämnet bisfenol A (BPA) i samband med relining av dricksvattenrör. Det sa miljöminister Åsa Romson (MP) på en direkt fråga från VVS-Forum på ett seminarium om gifter i byggandet arrangerat av Miljömärkning Sverige.