Sök på vvs-forum.se
 Gilla oss på facebook. 

Läs ett utdrag ur senaste VVS-Forum

Här kan du läsa ett utdrag ur senaste VVS-Forum. Hela senaste och tidigare nummer
finns under
Tidningsbibliotek. Lösenordet finns i papperstidningen. 

Här kan du läsa ett utdrag ur VVS-Forum tema Toaletter.

 


Nu startar Build Up Skills

Nu startar Build Up Skills


Startskottet för den gigantiska utbildningsinsatsen Build Up Skills, där 100.000 VVS-montörer och byggjobbare i Sverige ska lära sig att bygga energieffektivt, skedde nyligen på Nordbygg Ecoforum på Stockholmsmässan. Lars Tullstedt från Sveriges Byggindustrier (BI) var en av talarna.


Foto: Eva-Maria Fasth
Lars Tullstedt, BI, informerade om Build Up Skills på Ecoforum.

Build Up Skills Sverige (BUSS) är det största utbildningsprogrammet inom byggsektorn någonsin. 100.000 byggnadsarbetare och VVS-montörer i hela landet ska vidareutbildas för att bygga och renovera energieffektivt.
Till det kommer 1.500 yrkeslärare för grundutbildningen och ytterligare minst 500 lärare inom vidareutbildningen som berörs av BUSS.

Inblandade aktörer är, förutom VVS Företagen, bland annat Boverket, Sveriges Byggindustrier, EIO, Byggnadsarbetareförbundet, Byggherrarna och Sabo.

Den sammanlagda kostnaden för att realisera projektet är uppskattad till drygt 24 miljoner kronor.

Hela VVS- och byggbranschen ska ställa om till ett mer energieffektivt byggande. Om bara sju år, 2020, ska all nybyggnation i Sverige och övriga EU vara nära-nollenergibyggnader och energianvändningen efter större renoveringar ska reduceras. 2050 ska energianvändningen i bebyggelsen vara halverad.

BUSS omfattar alla aktörer i ett byggprojekt, däribland beställare, arkitekter, konsulter, byggnadsarbetare och VVS-montörer.

Men vem som ska betala utbildningen är oklart. Det finns EU-pengar att söka, men småföretagen dominerar byggbranschen och det är osäkert om de överhuvudtaget har kännedom om BUSS.

– Vi har kommit fram till att det är bättre att köra på ”den svenska vägen” där vi löser saker och ting genom samförstånd, i stället för att kompetensutvecklingen drivs igenom med föreskrifter. Vi räknar med att företagen själva bekostar vidareutbildningen, sa Lars Tullstedt, expert på kompetensförsörjning på BI, när BUSS diskuterades på Nordbygg Ecoforum.


Eva-Maria Fasth


Läs mer om Build Up Skills här

Publicerad: 2013-03-19 

» Tipsa någon om om denna sida  Print  Skriv ut sidan
Svensk Ventilation

WaterAid

AIT

www.dahl.se

EUIS

VVS Agenturer

Peugeot

VVS-Forum 
 

VVS-Forum, Box 47014, 100 74 Stockholm
Tfn: 08-762 73 00 - Fax: 08-669 12 04 - E-post: vvs.forum@vvsforum.se

Besöksadress: Årstaängsvägen 19 C, Marievik

Logga in

Powered by UNC