Näringsliv

Bravida förvärvar VVS-Teknik i Mölndal

27 feb 2015 | Bravida förvärvar VVS-Teknik Rör i Väst AB med säte i Mölndal söder om Göteborg, uppger företaget i ett pressmeddelande. Företaget har 45 anställda och omsätter drygt 85 miljoner kronor.
Energi och klimat
Hampe Mobärg, vd för Maskinentreprenörerna och av aktörerna i Aktionsgruppen Små Avlopp. Foto: Jan Lööf

Aktionsgruppen kräver mer "action"

"Ingen hård politisk nöt"
26 feb 2015 | Aktionsgruppen Små Avlopp vill ha fart på utbytestakten av bristfälliga och olagliga enskilda avloppsanläggningar. En rapport från Havs- och vattenmyndigheten (Hav) , som aktionsgruppens representant Hampe Mobärg menar skulle kunna få fart på utbytestakten av anläggningarna, har blivit liggande i snart ett år på Miljö- och energidepartementet. "Beredning pågår", svarar departementet.
VVS och Bygg
Klart med nya energikrav från 1 mars 2015. Foto: Jan Lööf

Klart med skärpta energikrav

26 feb 2015 | Boverket skärper energikraven med 10 procent i flerbostadshus och lokaler. I en fjärde klimatzon som införs, skärps kraven med 20 procent. Bostadshusen kommer också att delas upp i två kategorier, småhus och flerbostadshus.
Forskning och utbildning
Forskaren Dan Jönsson, LTH, undersöker fuktförekomst i ett badrum i Kiruna. Foto: Anders Kristensson.

Fuktforskare undersöker bostäder i Kiruna

"unik möjlighet"
26 feb 2015 | Forskare från Lunds tekniska högskola (LTH) finns på plats i Kiruna sedan en tid för att undersöka fukt- och mögelskador i miljonprogramshus. Bakgrunden är stadsomvandlingen och den flytt av Kiruna som påbörjats med anledning av gruvbolaget LKAB:s utvidgade malmbrytning.
Näringsliv
Foto: Colourbox

"Byggindustrin går på högvarv"

Ny konjunkturrapport från BI
25 feb 2015 | Främst är det produktionen av nya bostäder som stiger snabbt, men uppgången på byggmarknaden sker på bred front i år. Nästa år dämpas dock utvecklingen när både bostads- och anläggningsmarknaden bromsar in. Den bedömningen gör Sveriges Byggindustrier (BI) i en ny konjunkturprognos.
Näringsliv

Beijer Ref förvärvar RNA i Malaysia

25 feb 2015 | Beijer Ref förvärvar malaysiska kylgrossistbolaget RNA Engineering & Trading med huvudkontor i Kuala Lumpur. Företaget grundades 1985 och omsätter cirka 45 miljoner kronor.
Näringsliv

Bravidachefer tar över Comfort-medlem

Aquadus i Eskilstuna får nya ägare
25 feb 2015 | Johan Gustafsson och Mats Pettersson, som tidigare var regionchef respektive filialchef på Bravida, förvärvar Comfort-medlemmen Aquadus i Eskilstuna med sex anställda.
Näringsliv
Sandbäckens koncernchef Arne Rydberg. Foto: Sandbäckens

Sandbäckens omsatte över 400 miljoner

Flera nya etableringar på gång
25 feb 2015 | Sandbäckens-koncernen omsatte förra året cirka 430 miljoner kronor, en ökning med närmare 40 procent. Ambitionen är att etablera sig på minst tre nya orter under 2015.
Arbetsmarknad
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Nya direktiv: Branschlärlingar utreds

Gymnasieministern byter ut alliansens direktiv
24 feb 2015 | Försöksverksamhet med branschlärlingar och yrkescollege som drivs av branscher och kommuner ihop i samverkansmodeller. Det är några av de nya direktiv som gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) nu ger utredaren om yrkesutbildning, Amelie von Zweigbergk. De gamla direktiven från alliansregeringen skrotas.
Teknik
Lars Andrén, vd på Free Energy Innovation. Foto: Jan Lööf

Sol- och värme- pumphybrid nominerad till miljötekniktävling

nordic cleantech open
24 feb 2015 | Hybrid Solar System (Hyss), en kombination av solfångare och bergvärmepumpar, och ett legionellaskyddat vattensystem är nominerade till Nordic Cleantech Open om att bli Nordens främsta miljöteknikföretag.
– Vi är väldigt stolta för att Hyss nominerats, säger Lars Andrén, svensk vd på det norska företaget Free Energy Innovation.
Energi och klimat
Borås nya superanläggning för fjärrvärme och VA blir klar 2018. Illustration: Borås stad

Superanläggning för fjärrvärme och VA i Borås

En investering på 3,2 miljarder kronor
24 feb 2015 | Borås stad gör sin största ekonomiska satsning någonsin när Borås Energi och Miljö bygger ett kraftvärmeverk och ett avloppsreningsverk på Sobacken. Investeringen ligger på 3,2 miljarder kronor och ska säkra framtidens leveranser av fjärrvärme och VA-tjänster, enligt ett pressmeddelande.
Energi och klimat

”Svenska byggregler bryter mot EU-direktiv”

23 feb 2015 | Svenska staten bryter sannolikt mot EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda. Byggreglerna kan dessutom leda till ökad klimatpåverkan. Energikraven bör förbättras. Det skriver tio energi- och miljöexperter i en debattartikel i Dagens Nyheter.