Yogesh Kumar, miljöchef på Fastighetsägarna Sverige. Foto: Magnus Glans

”EU har fel om IMD”

kritik mot eu-kommissionen
20 apr 2015 |

EU-kommissionen krav på Sverige att införa individuell mätning och debitering av värme och varmvatten är felaktigt. Det menar Fastighetsägarna, organisation för de privata fastighetsägarna, i ett pressmeddelande.

Solar lanserar ny tjänst

leverans inom en timme
20 apr 2015 |

Solar Sverige lanserar i dag tjänsten Fastbox i landets tre största städer Stockholm, Göteborg och Malmö. Tjänsten innebär att kunden kan få sitt el- eller VVS-material levererat inom en timme. 

Segerstedthuset på Uppsala universitet. Illustration: 3XN.

Två stora projekt för JF Jansson i Uppsala

Totalt värde nära 40 miljoner
20 apr 2015 |

JF Jansson Rör i Uppsala har fått två nya stora projekt på hemmaplan. Företagets VS-entreprenader i Segerstedshuset och bostadsprojektet Inspiration Rosendal är värda 21 miljoner kronor respektive 18 miljoner kronor. JF Jansson rapporterar också om två mindre projekt.

EU vill ha krav på mätning av vattenanvändning. Foto: Dan Kosmayer/Mostphotos

EU kan tvinga Sverige införa IMD

"brister i lagar för effektivare energianvändning"
20 apr 2015 |

Sverige kan stämmas av EU-kommissionen för brister i lagar för effektivare energianvändning. EU-kommissionen vill bland annat att Sverige ska kräva mätare i varje lägenhet för individuell mätning av varmvatten och värme (IMD). Det uppger Sveriges Radios Eko-redaktion i dag.

Viss återhämtning på värmepumpmarknaden

17 apr 2015 |

Frånluftvärmepumpar visar positiv försäljningsutveckling även första kvartalet 2015. Däremot fortsätter bergvärmepumpar att tappa. Det visar färsk statistik från Svenska Kyl- & Värmepumpföreningen (SKVP).  

Illustration: ESS/Team Henning Larsen Architects

Rörläggaren tecknar samarbetsavtal för ESS

Optioner för VS-entreprenaden ingår
17 apr 2015 |

Skanska har tecknat samarbetsavtal med Malmöföretaget Rörläggaren för planeringsfasen av VS-installationerna inom forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) i Lund. Avtalet omfattar även optioner för VS-entreprenaden.

Vetlanda kommunhus. Foto: Vetlanda kommun

Bravida öppnar filial i Vetlanda

Målet är 40 anställda
17 apr 2015 |

Bravida startar verksamhet i Vetlanda och räknar med att vara igång i oktober, skriver nättidningen Företagsam.nu. Inledningsvis bli det el, men senare även VVS och målet är totalt cirka 40 anställda. 

Climat 80 köper Sanpro

Breddar med sanering
17 apr 2015 |

Climat 80 i Malmö har förvärvat saneringsföretaget Sanpro i samma stad. 2014 omsatte Sanpro cirka 15 miljoner kronor med 15 anställda. Säljare är Skadeteknik i Sverige med säte i Örebro.

Eskilstuna stadshus på nya Fristadstorget. Foto: Eskilstuna kommun/Göran Jonsson

EPC-projekt i Eskilstuna för Schneider Electric

Energieffektivering med 20 procent
17 apr 2015 |

Eskilstuna Kommunfastigheter anlitar Schneider Electric i ett EPC-projekt för att uppnå målet att energieffektivisera med 20 procent fram till 2016. En annan målsättning med projektet är att förbättra inomhusklimatet för fastighetsbolagets hyresgäster. 

Nu är det förbjudet att släppa ut toaavfall från fritidsbåtar. Foto: Elina Elisseeva/Mostphotos

Stopp för kiss och bajs i sjön

Förbjudet att tömma toavfall från fritidsbåt
16 apr 2015 |

Från och med den 1 april är det inte längre tillåtet att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag. Förbudet gäller hela Sveriges sjöterritorium. K-märkta båtar undantas från förbudet.

Utsläppen av växthusgaser varierar mellan 2–25 gram koldioxidekvivalenter per megajoule (MJ) pellets. Foto: Jan Lööf

Rätt pellets minskar klimatpåverkan

16 apr 2015 |

Produktionsmetod och transportval avgör vilken klimatpåverkan pellets har. Det menar forskare från IVL Svenska Miljöinstitutet, som har undersökt pellets ur ett livscykelperspektiv. Studien publiceras i en vetenskaplig artikel i Biofuels, Bioproducts and Biorefining som refereras i tidningen Miljöaktuellts bilaga Lag & Rätt.