Gymnasieminister Aida Hadzialic (S) besöker Mälardalens tekniska gymnasium i Södertälje. Foto: Mikael Lundgren/Regeringskansliet

Krav på lärarlegitimation för yrkeslärare

Nytt regeringsförslag
01 sep 2015 |

BUDGET 2016. Regeringen satsar 65 miljoner kronor på yrkesprogrammen 2016 och föreslår att lärarlegitimation införs för yrkeslärare för att höja deras status.
– Regeringen vill ha en förlängning och förstärkning för verksamma yrkeslärare att bli behöriga. Vi föreslår att de ska omfattas av kravet på lärarlegitimation på samma sätt som andra lärare. Vi tror att det är en viktig signal, säger gymnasieminister Aida Hadzialic (S).

Camfils koncernchef Magnus Yngen. Foto: Camfil

Camfil förvärvar Nufilter

01 sep 2015 |

Camfil förvärvar samtliga aktier i Nufilter Scandinavia med bas i Kalmar. Nufilter omsatte 43,5 miljoner kronor på den svenska marknaden under 2014.

Kvarnbergsskolan renoveras och får en ny matsal. Illustration: Total arkitektur & urbanism

Stort skolprojekt i Huddinge för Vidab

Tre nya isoleringsentreprenader
01 sep 2015 |

Vidab VVS Isolering i Dalarna rapporterar om tre nya isoleringsentreprenader med ett totalt ordervärde på cirka 5 miljoner kronor. Största projektet är renoveringen av Kvarnbergsskolan i Huddinge. Alla tre uppdragen gäller ventilationsisolering och beställare för samtliga är Bravida.

Foto: Imtech

Riskkapitalbolaget Triton köper Imtech Nordic

Ägde NVS 2006–2008
01 sep 2015 |

Riskkapitalbolaget Tritons fond IV har i dag förvärvat hela Imtech Nordic. Enligt ett pressmeddelande tänker Triton göra "betydande investeringar" för att utveckla Imtech Nordic. Triton har tidigare ägt såväl NVS som Bravida.

Foto: Akademiska Hus

Solcellsforskning på Chalmers ska förbättra elkvaliteten

01 sep 2015 |

Akademiska Hus uppför nu en ny solcellsanläggning vid Chalmers Kraftcentral i Göteborg som ska generera 15 000 kWh miljövänlig el till campus och ge möjlighet till avancerad hållbarhetsforskning.
– Nu får vi möjlighet att utföra mätningar på en modern solcellsanläggning. Det ger alltid större tyngd åt forskningen då teori och praktik möts, säger Ola Carlson, biträdande professor vid Energi och miljö/Elteknik på Chalmers tekniska högskola, i ett pressmeddelande.

Bilden är från Temals hemsida och visar var limningen lossnar från spegeln. Foto: Temal

Temal återkallar badrumsskåp

31 aug 2015 |

Den finländska tillverkaren av badrumstillbehör, Temal Oy, återkallar alla badrumsskåp av modellerna APKL, ASPKL och APKLE. Det skriver Konsumentverket som går ut med en varning att spegeln kan lossna från badrumsskåpet.

Per D Mikkelsen. Foto: Wavin Sverige

Per D Mikkelsen ny vd för Wavin Sverige

Forsätter även leda det danska bolageT
31 aug 2015 |

Den 1 september blir Per D Mikkelsen ny vd för Wavin Sverige. Han efterträder Bertil Nilsson som beslutat sig för att gå i pension i slutet av året, uppger Svenska Wavin i ett pressmeddelande. 

Roger Blomqvist, E3K. Foto: Håkan Flank

E3K satsar på bredd och rätt kunder

”Allt under egen hatt”
28 aug 2015 |

Med rör, ventilation, el, styr och egen projektering lever E3K upp till begreppet totalinstallatör. Möt E3K:s ägare och vd, Pajala-födde Roger Blomqvist, som vill ha koll på läget.

Gymnasie- kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S). Foto: Mikael Lundgren/Regeringskansliet

Miljardsatsning på validering ska ge flyktingar jobb

27 aug 2015 |

BUDGET 2016. Regeringen inför den första oktober en valideringsreform som beräknas kosta drygt en miljard kronor under fyra år. Tanken är att samla information om vad olika utbildningar innehåller och på vilken nivå de ligger.
– Det ska underlätta arbetet och stimulera utvecklingen av validering, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S), i en pressrelease från regeringskansliet.

Perry Alagappan, 19 år, prisades för ett unikt filter. Foto: AOB Photo

Han får pris för renare vatten

27 aug 2015 |

Perry Alagappan, 19 år från Texas, USA, får Stockholm junior water prize på Världsvattenveckan för ett unikt filter som renar dricksvatten från tungmetaller.

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) hänvisar till den pågående Konkurrensutredningen när det gäller de höga byggkostnaderna. Foto: Eva-Maria Fasth

”Byggpriserna måste pressas”

Sabo och bi kritiska mot regeringens byggsatsning
27 aug 2015 |

BUDGET 2016. – Allmännyttan har ökat renoveringstakten och energieffektiviserar framgångsrikt. Men ett investeringsstöd behöver utformas så att byggpriserna fortsätter pressas, säger Kurt Eliasson, vd för de allmännyttiga bostadsföretagens organisation Sabo, i en kommentar till regeringens utspel i går om miljardsatsningen på bostäder.