Sabos Kombohus Bas i Halmstad. Foto: Sabo

Sabos Kombohus utsedd till Årets samhällsbyggare

29 maj 2015 |

Prispressande ramavtal om nyckelfärdiga hyreshus, som allmännyttans intresseorganisation Sabo har tagit fram, vann tidningen Dagens Samhälles utmärkelse Årets samhällsbyggare, som delades ut på Stora Samhällsgalan i går. Såväl gala som utmärkelse är nya företeelser.
‒ Jag är stolt och hedrad. Utmärkelsen är ett kvitto på allmännyttans betydelse för en bättre fungerande bostadsmarknad, säger Kurt Eliasson, vd för bransch- och intresseorganisationen Sabo i ett pressmeddelande.

Mutorna bestod bland annat av biljetter till hockeymatcher. Foto: Oleksandr Prykhodko/Colourbox

Hovrätten fastställer domen i Peab-härvan

29 maj 2015 |

Svea hovrätt har i dag fastställt tingsrättens dom i muthärvan i Falun. Tingsrätten har sen tidigare fällt sex personer, två anställda på byggföretaget Peab och fyra tjänstemän vid Falu kommun, för mutbrott och bestickning. Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom, skriver tidningen Byggvärlden i sin nätupplaga.

Foto: Ahlsell

Ahlsell investerar 300 miljoner i Hallsberg

29 maj 2015 |

Ahlsell investerar 300 miljoner kronor i sitt svenska logistikcentrum i Hallsberg. Syftet är att effektivisera driften genom en rationellare anläggning med högre automatiseringsgrad, uppger Ahlsell i ett pressmeddelande.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Foto: Eva-Maria Fasth

Stöd till snabbspår för nyanlända

28 maj 2015 |

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har i dag fått regeringens uppdrag att under 2015 besluta om bidrag till kollektivavtalsslutande organisationer för särskilda insatser för att påskynda nyanländas etablering på arbetsmarknaden. Bidrag får uppgå till högst 5 miljoner kronor.
– Jag är glad att arbetsmarknadens parter ställer sin kompetens till förfogande för att kunna skräddarsy snabba vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, i ett pressmeddelande.

Priset delades ut på Teknobyen Innovasjonssenter i Trondheim den 12 maj av handelsrådet Albrecht Zimburg, till vänster, från Österrikes ambassad i Sverige. Det togs emot av Free Energy Innovation AS vd Marcus Kanewoff. Foto: Energy Globe

Energy Globe Award till Free Energy Innovation

Nationell vinnare i Sverige
28 maj 2015 |

Norska Free Energy Innovation AS har tilldelats miljöpriset ”National Energy Globe Award Sweden 2015” för en installation av Hybrid Solar System (Hyss) i Sverige. 

Foto: Jan Lööf

Över 50 000 bostäder påbörjas nästa år

Ny prognos från boverket
28 maj 2015 |

Bostadsbyggandet ökar kraftigt i Sverige. I år kommer 47 500 bostäder att börja byggas, och nästa år över 50 000 bostäder. Det visar en ny prognos från Boverket, enligt ett pressmeddelande. 

Ny hemsida för sund konkurrens i byggbranschen

28 maj 2015 |

I dag lanseras en ny hemsida för Byggbranschen i samverkan, BBIS. Bakom BBIS står tolv bransch- och arbetsgivarorganisationer, bland annat VVS Företagen, och fackförbund som tar avstånd från svartarbete och annan oseriös verksamhet inom byggsektorn. 

Bin Yang, till höger, prisas av den europeiska VVS-organisationen REHVA. Foto: Slussen.biz.

Umeåforskaren Bin Yang får pris av REHVA

Första Pristagaren vid svenskt lärosäte
27 maj 2015 |

Umeåforskaren Bin Yang har fått ett prestigefullt pris inom området komfort och energieffektivitet i byggnader av den europeiska VVS-organisationen REHVA. Hans forskning bedöms vara av framstående internationell klass och det är första gången priset går till en forskare vid ett svenskt lärosäte.

Michael Söderberg. Foto: LK Systems

LK Systems får ny vd

Michael Söderberg från hitachi power tools
27 maj 2015 |

Michael Söderberg tillträder under hösten som ny vd för LK Systems AB. Han kommer att efterträda Hans Nordgren, som då går i pension.

Ett av TMF:s medlemsföretag är Hjältevadshus, som nu gör den största fabriksinvesteringen på över 30 år. I början av 2016 ska produktionskapaciteten nästan ha fördubblats. Foto: Hjältevadshus

TMF justerar upp prognosen på nytt

9 500 påbörjade småhus i år
27 maj 2015 |

Trä- och Möbelföretagens (TMF) prognos för antalet påbörjade småhus justeras upp till 9 500 för 2015. Det innebär en höjning med 500 småhus jämfört med senaste Trähusbarometern i mars.

Foto: Colourbox

Tre branschbolag på väg mot börsen

Bravida, Ostnor och Soltech
27 maj 2015 |

Soltech Energy planerar en notering på Nasdaq Stockholm och beräknad första handelsdag är den 24 juni. För Ostnor kan det bli en notering tidigast fjärde kvartalet i år. Även Bravida kan vara på väg mot börsen. Enligt nyhetsbyrån Reuters siktar ägaren Bain Capital på att notera Bravida mot slutet av året eller i början på nästa år.