Foto: Motomo/Flickr

ROT-jobben har minskat med 7 procent

Analytiker varnar för svartjobb
30 jun 2016 |

Efterfrågan på hantverksarbeten med ROT-avdrag minskar, samtidigt som försäljningen av byggmaterial ökar. Det visar siffror som analysföretaget Industrifakta tagit fram.
– Tyvärr kan man kanske även misstänka att det minskade ROT-avdraget kan innebära en växande volym svartarbete, säger Jens Linderoth på Industrifakta, i ett pressmeddelande.

Mölndal galleria. Illustration: Krook & Tjäder/Citycon

Fem stora projekt på hemmaplan för Ventab

totalt ordervärde 85 miljoner
30 jun 2016 |

Ventilationsföretaget Ventab i Göteborg utför entreprenaderna i fem stora projekt i Mölndal där företaget haft sitt huvudkontor i drygt 20 år. Det samlade ordervärdet för projekten är cirka 85 miljoner kronor. Ventab ska även installera luftbehandlingen i Regionens hus i Göteborg, ett projekt värt drygt 40 miljoner kronor. 

Euronoms lokaler i Kalmar. Foto: Anders Kristensson

Underleverantör tar över konkursdrabbade Euronom

Idesta Foodtech i Malmö
30 jun 2016 |

Idesta Foodtech i Malmö tar över konkursdrabbade VVS-tillverkaren Euronom i Kalmar. Idesta har de senaste 15 åren utvecklat och tillverkat värmepumpprodukter samt styr- och reglerutrustning till Euronom. 

Ölkylen kyler burköl på cirka 30 grader ner till 9,5 grader på 1,5 minut. Foto: Rockwool

Living lab på Roskildefestivalen

ölkylning och Ljudisolering testas på musikfestivalen
30 jun 2016 |

Den nu pågående Roskildefestivalen i Danmark är inte bara en stor musikfest, utan också ett levande laboratorium för företag att testa nya produkter. Det danska isoleringsföretaget Rockwool finns med på festivalen för femte året i rad, bland annat med ölkylning och ett ljudisolerat hus.

Den aktuella domen rör Akademiska Hus generalentreprenad för Skogishuset i Umeå. Illustration: White Arkitekter

Akademiska Hus är en upphandlande myndighet

Får böta tre miljoner kronor
30 jun 2016 |

Fastighetsbolaget Akademiska Hus är en upphandlande myndighet som omfattas av lagen om offentlig upphandling (LOU). Akademiska Hus får därmed betala tre miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för en entreprenad i Umeå. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i en dom.

Conny Svensson, Skatteverket. Foto: Jeanette Andersson

Personalliggarna används inte

Kontrollavgifter ska nu tas ut
30 jun 2016 |

Från och med i morgon den 1 juli blir det tuffare tag på de byggarbetsplatser som slarvar med personalliggarna. Då börjar Skatteverket ta ut kontrollavgifter på de byggarbetsplatser som inte använder elektroniska personalliggare.
– Det har funnits grund för avgift vid nio av tio kontrollbesök, säger Conny Svensson, rikssamordnare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

VVS-Forum på plats i Almedalen. Chefredaktör Jan Lööf och reportrarna Marita Modess och Eva-Maria Fasth. Foto: Helena Feldt

VVS-Forum bevakar Almedalen

29 jun 2016 |

ALMEDALEN. På söndag kväll smygöppnar Almedalsveckan i Visby med Svensk Byggnärings traditionella byggmingel. Precis som förra året så är byggande och bostadsfrågor heta. VVS-Forum är självklart på plats med två reportrar och en chefredaktör som totalt bevakar närmare 70 seminarier.

Anders Mårtsensson, vd för VVS-fabrikanternas Råd.

Nya lokala VVS-mässor

28 jun 2016 |

VVS-fabrikanternas Råd vill göra det enklare för branschen att se det senaste inom VVS-installation. Därför lanseras nu Fastighetsfokus VVS – en lokal mässa med inriktning på energi, miljö och ekonomi.

Grunden för verksamheten är den patenterade Ema-nippeln. Foto: Anneli Megner Arn

Linköpingsföretaget Ema Energy i konkurs

28 jun 2016 |

Ema Energy i Linköping försattes i konkurs i går, den 27 juni. Bolaget omsatte cirka 30 miljoner kronor med elva anställda det brutna räkenskapsåret 2014/2015 (18 månader). Samtidigt redovisades en förlust efter finansnetto på cirka 1,5 miljoner kronor.

Magdalena Rozmiarek, vd FG Nordic Group. Foto: FG Nordic Group

FG Nordic Group förvärvar Svensk Kylimport

28 jun 2016 |

FG Nordic Group har förvärvat samtliga aktier i Svensk Kylimport (Skiab) i Kungsbacka. Förvärvet ägde rum 1 juni och Skiab kommer nu att drivas som ett dotterbolag i FG Nordic Group.

Prevex butik i Hisings Backa i norra Göteborg. Foto: Prevex

Ahlsell förvärvar Prevex

Specialiserad järnhandel för proffs
28 jun 2016 |

Ahlsell förvärvar av samtliga aktier i Prevex, som omsatte cirka 350 miljoner kronor 2015. Prevex är en specialiserad järnhandel för proffs med en stark marknadsposition i Göteborg och Malmö, uppger Ahlsell i ett pressmeddelande.

Marcus Malmström blir vd för det nya bolaget. Foto: Climat 80

Climat 80 startar separat entreprenadbolag

28 jun 2016 |

Climat 80-gruppen i Malmö för över entreprenadverksamheterna i Climat 80 och Stjernfeldts VVS till ett nytt bolag: Climat 80 Entreprenad. Bakgrunden är att koncernen under de senaste åren arbetat med att gå in med helhetslösningar för både VS och ventilation i allt fler projekt.