Solceller på gotländsk lada i Stenkyrka. Foto: Jan Lööf

Så blir solelen 100 gånger större

07 jul 2016 |

ALMEDALEN. Solelen står för en ynka promille av Sveriges totala elanvändning i dag. Men andelen kan öka till 10 procent år 2030. Det hävdar Solelkommissionen.
– Om vi ska nå 100 procent förnybart så måste vi satsa på solen. Villatak är en otroligt stor outnyttjad potential och att skaffa solceller är en god affär för villaägarna, sa Petra Hallebrant, kundchef på Telge Energi.

Åsa Odin Ekman och Martin Ådahl (C). Foto: Marita Modess

Lunchdebatt om lägre ingångslöner

07 jul 2016 |

ALMEDALEN. På en lunchdebatt mellan Åsa Odin Ekman, TCO och Martin Ådahl, Centerpartiet, som arrangerades av Dagens Samhälle, debatterades frågan om lägre ingångslöner för nyanlända. Debattörerna stod långt ifrån varandra. Åsa Odin Ekman svarade ett klart och tydligt nej och Martin Ådahl ett lika klart och tydligt ja.

Bo Frank, Växjö kommun, och Johan Brath, Geotech, möttes i en frän debatt om tvångsanslutning till fjärrväme. Foto: Jan Lööf

Växjö försvarar fjärrvärmedomen med näbbar och klor

Tuff debatt mellan Geotec och kommunen
07 jul 2016 |

ALMEDALEN. I en tuff debatt med Johan Barth, vd hos Geotec, om tvångsanslutning av nya småhus till fjärrvärme förklarade, Växjös starke man, kommunstyrelsens ordförande Bo Frank (M), att man inte tänker ”sabotera” sin gröna profil med eluppvärmning.

Anders Sellström. Foto: Johanna Norin

Skrota Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildningar

07 jul 2016 |

ALMEDALEN. Uppmaningen till sittande regering kom från Anders Sellström, kommunpolitiker för KD och vice ordförande i gymnasienämnden, som arbetar med yrkesvux-utbildningen när han deltog i en paneldiskussion om Yrkeshögskolan i Svensk Ventilations trailer. Seminariet anordnades av Svensk Ventilation, Kyl & Värmepumpföretagen och Installatörsföretagen.

Mikaela Valtersson, Charlotte Thelm, Christian Rosenhamer. Foto: Marita Modess

Kulturkrock när NCC ordnar utbildning

07 jul 2016 |

ALMEDALEN. NCC har inlett ett samarbete med Kunskapsskolan, som de kallar NCC Nystart. Anledningen är framför allt att de saknar högskoleutbildade ingenjörer. – Vi har haft svårt att nå kvinnor och utlandsfödda genom våra vanliga kanaler, sa Charlotte Thelm, avdelningschef för NCC:s bostadsproduktion i Stockholm och en av initiativtagarna till det här projektet. Men en viss frustration har uppstått längs vägen med Arbetsförmedlingen. 

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S). Foto: Eva-Maria Fasth

Fler forskarbostäder åt Swetox

Stöd till forskning om hormonstörande ämnen
07 jul 2016 |

ALMEDALEN. Swetox (Svenskt centrum för toxikologiska vetenskaper), som bland annat studerar hormonstörande ämnen som bisfenol A (BPA), ska bli ett forskarcentrum av yttersta världsklass. Det vill regeringen som nu, via Karolinska Institutet (KI), satsar på fler forskarbostäder i Södertälje.
– För att Swetox verkligen ska bli ett forskarcentrum av yttersta världsklass, så ger vi nu Karolinska Institutet (KI) möjlighet att erbjuda forskarbostäder i Södertälje, sa forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S), vid regeringens pressfika i Almedalen.

Ulrik Simonsson, vd hos Ungdomsbarometern. Foto: Jan Lööf

Föräldrar hinder för yrkesutbildningar

07 jul 2016 |

ALMEDALEN. Det är inte bara ungdomars attityder som behöver förändras för att öka söktrycket till yrkesprogrammen på gymnasieskolan, lika viktigt är det att påverka föräldrarna. Deras attityder hämmar ofta yrkesutbildningar. Det visar en undersökning från Ungdomsbarometern som vd:n Ulrik Simonsson presenterade.

Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister. Foto: Eva-Maria Fasth

Regeringen ändrar i ”sjukskatteförslaget”

”Tagit intryck av remissinstanserna”
07 jul 2016 |

ALMEDALEN. Regeringen backar nu i sitt förslag om arbetsgivarnas medfinansieringsansvar vid sjukdom efter stark kritik från remissinstanserna. Det uppgav socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) vid regeringens pressfika i Almedalen som VVS-Forum besökte. På DN Debatt i dag beskriver hon också förändringarna som bland annat handlar om högre fribelopp och en tidsgräns på 2,5 år.

Roger Mörtvik. Foto: Marita Modess

Politikens ansvar för kompetensförsörjningen

07 jul 2016 |

ALMEDALEN. – År 2015 var det 20 000 färre som läste på yrkesprogrammen på gymnasiet jämfört med tio år tidigare. Andelen som söker till ett yrkesprogram som första val har fallit med 25–35 procent. Och det största problemet är att det är ännu färre i de storstäder där expansionen nu sker. Det sa Roger Mörtvik, statssekreterare till gymnasie- och kunskapslyftminister Aida Hadzialic (S), när han medverkade på ett seminarium tillsammans med företrädare för byggbransch och infrastruktur. 

Madeleine Nobs, NCC. Foto: Eva-Maria Fasth

Miljonprogramsrenovering utan hyreschock

06 jul 2016 |

ALMEDALEN. ”Fittja People’s Palace” är NCC:s och Botkyrkabyggens prisbelönta renoveringsprojekt i Botkyrkaförorten Fittja. Hyran har höjts med 20 procent, vilket de flesta boende verkar klara av.
– Vi renoverar inte i miljonprogrammet om vi inte får garantier för att de boende har råd att bo kvar, sa Madeleine Nobs, ansvarig för Hållbar renovering på NCC, som presenterade konceptet både på Hyresgästföreningens och på NCC:s seminarier om att renovera så folk kan bo kvar på onsdagen.

Johan Lindström. Foto: Marita Modess

Plåt & Ventföretagen lämnar Företagarna

06 jul 2016 |

ALMEDALEN. Plåt & Ventföretagen har valt att omedelbart lämna Företagarna på grund av deras beslut att upprätta en så kallad ansvarskod.
– Den är katastrofal och betyder egentligen ingenting, säger Johan Lindström, vd på Plåt & Ventföretagen, och menar att det är lätt att som småföretagare låta sig luras att tro att den ersätter de traditionella kollektivavtalen. 

Anders Ferbe och Anna-Karin Hatt. Foto: Marita Modess

Företagarna utmanar den svenska modellen

06 jul 2016 |

ALMEDALEN. Företagarna håller på att ta fram en ansvarskod som de menar ska kunna ersätta kollektivavtalet för i första hand mindre företag med få anställda. Koden ska innehålla det mesta av det som i dag finns i kollektivavtalen. Men Anders Ferbe, ordförande i IF Metall, säger ett rungande nej och menar att detta är en attack mot den svenska modellen och får till största delen medhåll av Anna-Karin Hatt, vd på tjänstemannaorganisationen Almega.