I morse lyftes den första av 44 moduler till forskningshuset HSB Living Lab på plats. Foto: Ciprian Gorga

Första modulen på plats i Göteborg

HSB Living Lab lämnar fabriken
08 feb 2016 |

I morse lyftes den första modulen till forskningshuset HSB Living Lab på plats på Chalmersområdet i Göteborg. HSB Living Lab ska bli en plattform för forskning om framtidens boende. Bland annat planeras uppföljande tester av systemet HSB FTX och studier om golvvärme.

Mathias Axelsson, TNS Sifo. Foto: Marita Björklund

Äldre och nyanlända kan lösa arbetskraftsbristen

Installatörsföretagen arrangerade framtidsmöte
08 feb 2016 |

Fler lämnar arbetsmarknaden än som kommer in. Det finns tre alternativ att lösa behovet arbetskraft: äldre, nyanlända och de som av olika skäl står utanför arbetsmarknaden. Det hävdade Mathias Axelsson från TNS Sifo under ett seminarium som arrangerades av Installatörsföretagen.

Ny Ahlsell-butik i Norrtälje

08 feb 2016 |

Nu har Ahlsell öppnat en ny butik på Baldersgatan 19 i Norrtälje. Där finns ett utökat och breddat sortiment med bland annat personlig skyddsutrustning och större VS-avdelning, uppger Ahlsell.

Arbetsförmedlingen har uppdaterat Yrkeskompassen. Foto: Mostphotos

Yrkeskompassen leder unga till jobb

08 feb 2016 |

Arbetsförmedlingen har inför det förestående gymnasievalet uppdaterat sin informationstjänst Yrkeskompassen. Den visar att behovet av VVS-montörer och VVS-ingenjörer är mycket stort och att utsikten för att få jobb är väldigt goda i dag men också på både fem och tio års sikt.

Foto: Frej Jonsson & Co

Göteborgsmedlemmen har lämnat Bad & Värme

Vill ha större frihet vid inköpen
05 feb 2016 |

Bad & Värmes medlem i Göteborg, Frej Jonsson & Co, har lämnat kedjan. Bolaget ingår i västsvenska Tolfs VVS-koncernen, men övriga koncernbolag är ännu kvar i Bad & Värme. Koncernchefen Klas Tolf förklarar att Frej Jonsson på grund av storleken inte hade tillräckligt stor frihet vid inköpen.

Vy över Örebro. Foto: Ann Lundström/Colourbox

Francks Kylindustri öppnar i Örebro

Nionde orten för koncernen
05 feb 2016 |

På måndag den 8 februari öppnar Francks Kylindustri en enhet i Örebro. Det blir den nionde orten i Sverige som koncernen etableras på. Fyra medarbetare är rekryterade inför starten och målet är tio anställda i Örebro inom tre till fem år.

Foto: Mostphotos

Arbetsgivardeklarationer mot osund konkurrens

05 feb 2016 |

Från januari 2018 ska arbetsgivare lämna arbetsgivardeklarationer på individnivå för att minska osund konkurrens. Allt enligt ett förslag från Skatteverket som i dag överlämnas till regeringen.
– Det här förslaget gör det svårare för oseriösa företagare, säger Peter Löfgren från BBIS (Byggbranschen i samverkan) och BI (Sveriges Byggindustrier).

Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef på Installatörsföretagen. Foto: Peter Knutson

Oenighet om snabbspår i byggbranschen

04 feb 2016 |

Åsikterna om snabbspår, att få in nyanlända i bristyrken på arbetsmarknaden, går isär inom byggbranschen. Installatörsföretagen (där VVS Företagen och EIO ingår) och Sverige Byggindustrier (BI) är positiva, medan Byggnads i en debattartikel skriver att byggbranschen inte behöver något snabbspår. Däremot är Byggnads partner inom 6F, elfacket SEF, positiv till någon typ av snabbspårslösning.

 

Illustration: Claes-Göran Andersson

Nya marknader för installatörer

Internet of Things står inför ett genombrott
04 feb 2016 |

Med ny avancerad styrning kan fastigheternas driftkostnad sänkas med mellan 15–30 procent. Enbart i Sverige handlar det om besparingar på flera tiotals miljarder kronor per år. Den bedömningen gör flera initierade aktörer som intervjuas i VVS-Forums nya serie om Internet of Things (IoT) i bygg- och installationssektorn.

Lars-Göran Torpheimer åter koncernchef

Leif Lindberg ska etablera i Sydsverige
03 feb 2016 |

Lars-Göran Torpheimer är sedan 1 februari åter koncernchef för Linköpingsbaserade Torpheimergruppen. Den tidigare koncernchefen Leif Lindberg har fått i uppdrag att påbörja en etablering i Småland, Blekinge och Halland.

VVS-montören Johan Björklund. Foto: Håkan Flank

Ingenjörer och montörer bland största bristyrkena

VVS-yrken i topp igen
03 feb 2016 |

Arbetsförmedlingen presenterar i dag en ny rapport som visar framtidsutsikterna för omkring 200 yrken. VVS-ingenjörer och VVS-montörer hör liksom tidigare till de 20 jobben med störst brist på arbetskraft det kommande året inom kategorierna högskoleyrken respektive övriga yrken.  I rapporten fastlås dock att situationen förbättrats något för lärlingar den senaste tiden.