Foto: Mostphotos

De flesta har kommunalt vatten och avlopp

23 jun 2016 |

Av Sveriges befolkning är omkring 87 procent anslutna till det kommunala vatten- och avloppledningsnätet. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) som för första gången publicerar uppgifter om vatten- och avloppsanslutningar som officiell statistik.

Miljöminister Karolina Skog (MP). Foto: Fredrik Hjerling

Stopplagen föreslås ses över

23 jun 2016 |

Stopplagen, som förbjuder kommuner att ställa hårdare krav på exempelvis byggnaders energianvändning, ska ses över. Det föreslår Miljömålsberedningens slutbetänkande som överlämnades i går till miljöminister Karolina Skog (MP).

Bengt J Eriksson, analytiker på Boverket. Foto: Eva-Maria Fasth

”Behöver byggas ett nytt Uppsala varje år”

22 jun 2016 |

– Omkring 88 000 bostäder måste byggas varje år för att möta behovet. Det motsvarar precis antalet bostäder i Uppsala, sa Bengt J Eriksson, analytiker på Boverket, när han presenterade en reviderad byggbehovsprognos på en pressträff i Stockholm i dag. 

Foto: Colourbox

Ny struktur på samhällsbyggandet

21 jun 2016 |

CoClass ska bli det nya digitala klassifikationssystemet för all byggd miljö i Sverige. Det menar Svensk Byggtjänst som nu släpper resultatet från det branschgemensamma utvecklingsprojektet BSAB 2.0 på remiss.

Johan Eurén under kulverbytet i Kortedala. Foto: Johannes Berner

VVS-montören Johan Eurén på väg mot Rio-OS

Varvar träningspass med Jobb
21 jun 2016 |

I mitten av augusti går brottaren Johan Eurén sin första match i sommar-OS i Rio de Janeiro i Brasilien. VVS-Forum har träffat honom under uppladdningen inför mästerskapet när han varvat träningspass med jobb som VVS-montör för Göteborgsföretaget Canmera Comfort.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP). Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Bostadssamtalen avbrutna

21 jun 2016 |

Efter fyra månader hoppar allianspartierna av de blocköverskridande samtalen med regeringen och Vänsterpartiet som skulle leda Sverige ur bostadskrisen.
– Det fanns ingen vilja från oppositionen att träffa en uppgörelse. Och som ni vet: man kan visa en åsna på källan, men man kan inte tvinga den att dricka, sa bostadsminister Peter Eriksson (MP), vid regeringens pressträff.

Caverion Sveriges vd Thomas Lundin konstaterar att beläggningen varit lägre i år än förväntat. Foto: Caverion

Caverion kan säga upp 700

Nytt besparingsprogram för Sverige, Norge och Danmark
20 jun 2016 |

Caverion aviserar personalneddragningar i Sverige, Danmark, Norge och inom stabsfunktioner på totalt upp till 700 anställda. Bakgrunden är överkapacitet och de lönsamhetsproblem som nyligen ledde till att koncernchefen Fredrik Strand fick lämna bolaget.

Stefan Johansson har startat ny verksamhet efter en lyckad njurtransplantation. Foto: VVS Grossen

Sol & Energitekniks grundare startar ny verksamhet

20 jun 2016 |

För ett år sedan var tillvaron mörk för Stefan Johansson efter en längre tids livshotande njursjukdom. Samtidigt var han på väg att lämna sin anställning i Sol & Energiteknik när ägaren Nibe integrerade verksamheten och flyttade den från Huskvarna till Markaryd. Efter en lyckad njurtransplantation gör han en ny satsning med bolaget VVS Grossen.

Västberga industriområde i Stockholm. Foto: Kungsleden

Umias nya Stockholmslokaler i Västberga

Hyr 1 000 m² av Kungsleden
20 jun 2016 |

Umia Stockholm hyr 1 000 m² av Kungsleden i Västberga industriområde. Avtalet är på fem år och omfattar både kontor och lager.

Karl Sohlberg. Foto: Privat

Karl Sohlberg blir vd för VA-teknikkoncernen News

20 jun 2016 |

Den 8 augusti tillträder Karl Sohlberg som vd för Litorina-ägda Northern Environmental and Water Solutions (News). I News ingår dotterbolagen Skandinavisk Kommunalteknik och Fann VA-teknik. Karl Sohlberg kommer närmast från vd-posten i Nordic Water Products och hade dessförinnan olika chefsbefattningar i Xylem Water Solutions.

Nordomatics vd Olov Schagerlund. Foto: Nordomatic

Nordomatic köper danska Dominus

Skandinavisk koncern bildas
20 jun 2016 |

Nordomatic köper danska fastighetsautomationsföretaget Dominus med 72 anställda på sex orter. Säljare är danska energikoncernen Trefor. Samtidigt investerar familjen Juul, som leder Dominus, i Nordomatics moderbolag och blir därmed delägare i en skandinavisk koncern.