Finskt solvärmebolag börsnoteras i Sverige

Första Dagen för Handel 2 april
01 apr 2015 |

Nasdaq OMX Stockholm har godkänt finländska Savo-Solar, verksamt inom solvärmelösningar, för handel på First North. Den första dagen för handel beräknas bli den 2 april, uppger Nyhetsbyrån Direkt.

En kvinna pumpar rent vatten i byn Nyeama i västafrikanska Sierra Leone. Foto: Wateraid/Anna Kari

Wateraid bäst på vatten och sanitet

Toppar global ranking
01 apr 2015 |

Wateraid har utnämnts till världens främsta icke-vinstdrivande organisation inom området vatten och sanitet. Bakom utnämningen står den oboeroende forskningsorganisationen Philanthropedia.

Britta Permats, vd på Svensk Ventilation

”Sänkt ROT-avdrag drabbar radonsanering”

radonbidraget togs bort - nu sänks rot-avdraget
01 apr 2015 |

– Det dör 500 människor varje år på grund av radon i bostäder. Bostadsministern har tidigare hänvisat till ROT-avdraget när man tog bort radonbidraget. Men nu sänker man ROT-avdraget och därmed kommer färre bostadsägare radonsanera sina hus, säger Britta Permats, vd på Svensk Ventilation.

Fyra nominerade till Stora Inneklimatpriset

01 apr 2015 |

Juryn har nominerat fyra företag till Stora Inneklimatpriset som delas ut för fjortonde gången under Nordbygg Ecoforum på Stockholmsmässan i Älvsjö den 22 april. Skanska, Swegon, REC Indovent och Thermotech har valts ut bland ett 30-tal inkomna förslag, uppger Slussen.biz i ett pressmeddelande.

Utredaren Anna Middelman. Foto: Eva-Maria Fasth

Lag om entreprenörsansvar i byggsektorn föreslås

Berör 14 000 arbetstagare årligen i byggsektorn
31 mar 2015 |

Utredningen om nya utstationeringsregler, som nu överlämnats till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), föreslår en lagstiftning av huvudentreprenörsansvaret. Lagen blir skarpare än den reglering av huvudentreprenörsansvaret som redan finns i kollektivavtalet, enligt utredaren Anna Middelman som presenterade förslagen på en pressträff på Arbetsmarknadsdepartementet i dag.

Rullande utställning till Sverige

31 mar 2015 |

Grohe gör sitt utställningsmaterial från ISH-mässan mobilt för att marknadsföra företagets lojalitetsprogram som riktar sig till professionella installatörer. Det är fyra lastbilar som trafikerar Europa och en av dem kommer till Sverige, skriver Grohe i ett pressmeddelande.

Ftalater har hormonstörande effekter och ansamlas i bland annat damm. Foto: Colourbox

Utredning föreslår skatt på mjukgörare

31 mar 2015 |

Konsumentvaror som golvmaterial som innehåller ftalater och hemelektronik innehållande vissa flamskyddsmedel ska beskattas hårdare. Det föreslås i ett betänkande från Kemikalieskatteutredningen. Skatten förväntas leda till en rad positiva hälsoeffekter och ska bidra till att uppnå det nationella miljömålet ”en giftfri miljö”.

Illustration: Blue Wall Construktion

Stort sprinklerprojekt för Imtech

31 mar 2015 |

Imtech ska installera VS och sprinkler i Elgigantens nya lager strax söder om Jönköping. Totalt ska Elgiganten bygga till 11 000 m² och det nya lagret blir drygt 30 meter högt. Den nya byggnaden lokaliseras mot E4:an och är en utbyggnad av redan befintligt lager.

Ny miljömyndighet föreslås

31 mar 2015 |

En ny nationell myndighet inrättas – Miljöinspektionen. Dessutom ska verksamheten vid dagens fem vattenmyndigheter gå in under Havs- och vattenmyndigheten (Hav). Allt enligt förslag från Miljömyndighetsutredningen som i går överlämnade sitt betänkande till miljöminister Åsa Romson (MP).

Foto: Adam Borkowski/Mostphotos

Enklare uppgiftslämnande för företag

Varje år lämnar företag 90 miljoner blanketter
30 mar 2015 |

Företag ska inte behöva lämna uppgifter mer än en gång och till ett ställe, enligt en utredning som i dag överlämnades till närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S). Det skriver Näringsdepartementet i ett pressmeddelande.