Viss återhämtning på värmepumpmarknaden

17 apr 2015 |

Frånluftvärmepumpar visar positiv försäljningsutveckling även första kvartalet 2015. Däremot fortsätter bergvärmepumpar att tappa. Det visar färsk statistik från Svenska Kyl- & Värmepumpföreningen (SKVP).  

Illustration: ESS/Team Henning Larsen Architects

Rörläggaren tecknar samarbetsavtal för ESS

Optioner för VS-entreprenaden ingår
17 apr 2015 |

Skanska har tecknat samarbetsavtal med Malmöföretaget Rörläggaren för planeringsfasen av VS-installationerna inom forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) i Lund. Avtalet omfattar även optioner för VS-entreprenaden.

Vetlanda kommunhus. Foto: Vetlanda kommun

Bravida öppnar filial i Vetlanda

Målet är 40 anställda
17 apr 2015 |

Bravida startar verksamhet i Vetlanda och räknar med att vara igång i oktober, skriver nättidningen Företagsam.nu. Inledningsvis bli det el, men senare även VVS och målet är totalt cirka 40 anställda. 

Climat 80 köper Sanpro

Breddar med sanering
17 apr 2015 |

Climat 80 i Malmö har förvärvat saneringsföretaget Sanpro i samma stad. 2014 omsatte Sanpro cirka 15 miljoner kronor med 15 anställda. Säljare är Skadeteknik i Sverige med säte i Örebro.

Eskilstuna stadshus på nya Fristadstorget. Foto: Eskilstuna kommun/Göran Jonsson

EPC-projekt i Eskilstuna för Schneider Electric

Energieffektivering med 20 procent
17 apr 2015 |

Eskilstuna Kommunfastigheter anlitar Schneider Electric i ett EPC-projekt för att uppnå målet att energieffektivisera med 20 procent fram till 2016. En annan målsättning med projektet är att förbättra inomhusklimatet för fastighetsbolagets hyresgäster. 

Nu är det förbjudet att släppa ut toaavfall från fritidsbåtar. Foto: Elina Elisseeva/Mostphotos

Stopp för kiss och bajs i sjön

Förbjudet att tömma toavfall från fritidsbåt
16 apr 2015 |

Från och med den 1 april är det inte längre tillåtet att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag. Förbudet gäller hela Sveriges sjöterritorium. K-märkta båtar undantas från förbudet.

Utsläppen av växthusgaser varierar mellan 2–25 gram koldioxidekvivalenter per megajoule (MJ) pellets. Foto: Jan Lööf

Rätt pellets minskar klimatpåverkan

16 apr 2015 |

Produktionsmetod och transportval avgör vilken klimatpåverkan pellets har. Det menar forskare från IVL Svenska Miljöinstitutet, som har undersökt pellets ur ett livscykelperspektiv. Studien publiceras i en vetenskaplig artikel i Biofuels, Bioproducts and Biorefining som refereras i tidningen Miljöaktuellts bilaga Lag & Rätt.

Foto: Stuart Miles/Mostphotos

E-anbud vid offentlig upphandling blir obligatoriskt

16 apr 2015 |

Leverantörer måste inom några år helt gå över till elektroniska anbud och upphandlande myndigheter måste kunna behandla e-fakturor enligt en viss europeisk standard. Allt enligt de nya upphandlingsdirektiven. Det skriver nättidningen Offentliga Affärer.

Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef, Riksbyggen. Foto: Kari Kohvakka

De är miljömäktigast i bygg- och energibranschen

16 apr 2015 |

För fjärde året i rad rankar tidningen Miljöaktuellt Sveriges 100 miljömäktigaste personer. VVS-Forum har gjort ett branschanpassat urval där bland andra Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef Riksbyggen och Johan Gerklev, hållbarhetschef, Skanska Sverige finns med bland de tio främsta.

Förvaltningsrätten i Göteborg gav Konkurrensverket rätt. Foto: Sveriges Domstolar

Nytt LOU-bakslag för Akademiska Hus

DOM i Förvaltningsrätten
15 apr 2015 |

Förvaltningsrätten i Göteborg har beslutat att det statliga fastighetsbolaget Akademiska Hus ska betala sammanlagt 975 000 kronor i upphandlingsskadeavgift. Därmed gör Förvaltningsrätten samma bedömning som Kammarrätten i Sundsvall tidigare har gjort att Akademiska Hus omfattas av lagen om offentlig upphandling (LOU), skriver Konkurrensverket på hemsidan.