Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Foto: Eva-Maria Fasth

”Bättre matchning krävs mellan bristjobb och jobbsökande”

Ylva Johansson vill ha branschvis validering
25 maj 2015 |

– Det är anmärkningsvärt att matchningen är så dålig. Det krävs systematik och kanske branschvis validering, sa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i dag på ett presseminarium i regeringskansliet Rosenbad, Stockholm.

Ecompaniet i konkurs

22 maj 2015 |

Stockholmsföretaget Ecompaniet försattes i konkurs den 11 maj. Det brutna räkenskapsåret 2013/2014 omsatte bolaget cirka 40 miljoner kronor med 20 anställda. Samtidigt redovisades en förlust efter finansnetto på nära 320 000 kronor.

Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Enklare redovisningsregler för småföretag

400 000 företag berörs
22 maj 2015 |

Regeringen har i dag beslutat om en lagrådsremiss med förslag som förenklar och förtydligar reglerna för årsredovisningen i mindre företag.
– De förslag vi lägger i dag innebär förenklingar för de allra flesta av de drygt 400 000 företag som upprättar årsredovisningar, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), i ett pressmeddelande från Justitiedepartementet.

Nordens mest attraktiva arbetsgivare

Teknikkonsulten Ramböll toppar
21 maj 2015 |

Teknikkonsultföretaget Ramböll placeras högst upp när nordiska ingenjörsstudenter listar sina drömarbetsgivare. Det visar en undersökning från Universum som nyligen gjorts bland 38 500 universitets- och högskolestudenter från Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Foto: Colourbox

En av tre vill ha bättre ventilation på jobbet

21 maj 2015 |

En tredjedel av alla yrkesarbetande i Sverige vill förbättra ventilationen på sin arbetsplats. Nära 70 procent presterar sämre på grund av dålig ventilation. Det visar en undersökning som branschorganisationen Entreprenörföretagen har låtit genomföra. Enkäten visar också att nytvättad tvätt är den doft som flest vill ha på jobbet, enligt ett pressmeddelande.

Byggnader med solfångare på taken i Ålidhem. Foto: Bitte Torbjörnsdotter

Imtech installerar miljövänlig värme i Umeå

21 maj 2015 |

Imtech installerar ett nytt miljövänligt värmesystem i Riksbyggens bostadsrättsförening Kemisten, i miljonprogramsområdet Ålidhem i Umeå. Ordersumman uppgår till drygt 22 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande. 

Bostadsbyggandet har ökat med 29 procent det första kvartalet 2015. Illustration: SCB

Fortsatt ökning av bostadsbyggandet

21 maj 2015 |

Byggandet av bostadslägenheter ökade med 29 procent första kvartalet i år, jämfört med samma period förra året. Det framgår av preliminära uppgifter från Statistiska Centralbyrån (SCB).

Polsk stororder för Systemair

21 maj 2015 |

Systemair har fått en order på 3,4 miljoner euro för kylvärmepumpar till Polen, som ska installeras i en Breeam-klassad kontorsbyggnad i Warszawa. Det uppger Systemair i ett pressmeddelande.

Viktor Rydbergs skola blev årets Future City-skola. Foto: Future City

Viktor Rydbergs skola är Årets Future City-skola

Eleverna byggde framtidens stad
21 maj 2015 |

Viktor Rydbergs skola har korats till Årets Future City-skola i finalen den 20 maj på Tekniska museet i Stockholm. Övriga förstapriser gick till Folkungaskolan, Linköping, för Future City Minecraft, Strandskolan, Tyresö, för Future City Uppsats och Estniska skolan i Stockholm för Future City Modell.

En av Quookers kokkranar i en köksbutik i Stockholm. Foto: Eva-Maria Fasth

Otillåtna kokkranar säljs på byggvaruhus

strider mot byggreglerna
21 maj 2015 |

Köksblandare som ger kokhett vatten direkt ur kranen strider mot Boverkets byggregler, men säljs ändå till konsumenter i köksbutiker och på byggvaruhus som K-Rauta och XL Bygg runtom i landet. Det visar VVS-Forums granskning som publiceras i senaste numret. 

Peter Löfgren, BI. Foto: Jan Lööf

”Erkänn att ni tänkt fel”

regeringens rot-beräkningar får underkänt
20 maj 2015 |

– Gå tillbaka till ritbordet och erkänn att ni tänkt fel.
Uppmaningen till regeringen kommer från Peter Löfgren, utvecklingschef på Sveriges Byggindustrier (BI), som menar att ROT-avdraget är en vinstmaskin och inte en skattebörda.