Ventilationstvist avgjord i ny domstol

Tillverkare bröt mot förbud under Nordbygg
28 sep 2016 |

2006 förbjöd Marknadsdomstolen (MD) en ventilationstillverkare att påstå att den uppfunnit kanalfläkten. Enligt en färsk dom i nyinrättade Patent- och marknadsdomstolen bröt tillverkaren mot förbudet under årets Nordbygg-mässa. Därför ska företaget betala det förelagda vitesbeloppet på 500 000 kronor samt ersätta konkurrentens rättegångskostnader på nära 80 000 kronor.

Regionchef Johnny Hey Jensen framför DNV-Gødstrup i Danmark. Foto: Bravida

Bravida får stort uppdrag i Danmark

28 sep 2016 |

Bravida Danmark har fått ett stort installationsuppdrag när Det Nye Hospital i Vest, DNV-Gødstrup, som ligger väster om staden Herning, ska byggas. Byggherre är det danska landstinget Region Midtjylland.

Illustration: Sweco/Aart Architects

De installerar i partneringprojektet H-huset

Ny sjukhusbyggnad i Örebro
28 sep 2016 |

Vid Universitetssjukhuset i Örebro byggs H-huset som en generalentreprenad i partnering. Det är det största pågående projektet i Örebroregionen och VVS-entreprenaderna är totalt värda cirka 175 miljoner kronor.

Jan Siezing, vd på Installatörsföretagen. Foto: Jan Lööf

”Vi varnade för svartjobben”

27 sep 2016 |

VVS- och byggbranschen är inte förvånad över att 80 procent av VVS-Forums läsare anser att svartjobben har ökat sen ROT-avdraget sänktes.
– Vi varnade för detta när förslaget blev känt och tyvärr besannas nu våra farhågor, säger Jan Siezing, vd för Installatörsföretagen.

Nu öppnas en ny butik med ventilatiosprodukter och byggplåt. Foto: Lindab

Lund får ny plåt- och ventbutik

27 sep 2016 |

Ett stort ventilations- och byggplåtsföretag satsar i Skåne och inviger nu en ny butik i Lund.

Ari Lehtoranta blir ny koncernchef för Caverion. Foto: Caverion

Däcks-vd blir ny chef för Caverion

27 sep 2016 |

Från däck till installation; Ari Lehtoranta, nuvarande vd för Nokian Tyres, blir ny koncernchef för Caverion och högste chef för bolagets 17 000 anställda.

– Rörinstallationer i logistikanläggningar är ett av våra prioriterade produktområden, säger företagets vd. Foto: Jan Lööf

Comfortmedlem installerar i logistikcenter

26 sep 2016 |

En västsvensk Comfortmedlem har fått i uppdrag att göra rörinstallationerna i flera logistikcenter i Mälardalen.

VVS-Forums webb-enkät om ROT-avdraget veckorna 37–38. Resultatet bygger på svar från 231 personer. Grafik: Eva-Maria Fasth.

”Svartjobben ökar”

26 sep 2016 |

När ROT-avdraget sänktes till 30 procent ökade svartjobben. Det anser en överväldigande majoritet, 80 procent, av VVS-Forums läsare som svarat på VVS-Forums webbenkät om ROT-draget.

Illustration: Progman.

Mer BIM med CAD-samverkan

26 sep 2016 |

Nu ska användningen av ”building information modelling”, BIM, öka. Det menar företaget bakom en av den mest använda programvaran för VVS-projektering. Och nu startar ett samarbete med CAD-leverantören Autodesk.

Peab är Sveriges största byggföretag. Foto: Hasse Holm

Största byggföretaget i Sverige

26 sep 2016 |

Sveriges Byggindustriers (BI) nya lista på Sveriges största byggföretag för 2015 innehåller få överraskningar. Tio-i-topp-listan är nästan en kopia från 2014. Men strax under de tio största finns flera företag som klättrat.