För mycket fokus ligger på att att tillföra förnybar energi än att minska ineffektiv användning av energi, menar tio branschföreträdare. Foto: Jan Lööf

”Skarpare svenska mål för energieffektivisering”

krav från tio branschföreträdare
25 okt 2016 |

Sverige måste sätta ett skarpt och ambitiöst mål för energieffektivisering eftersom dagens mål uppfylls utan nya insatser. Den uppmaningen riktar tio branschföreträdare som vurmar för bättre användning av energi till den parlamentariska Energikommissionen i en debattartikel publicerad i Altinget.se. 

Lotta Bångens, vd på Energieffektiviseringsföretagen. Foto: Jan Lööf

Skarp kritik mot nytt investeringsstöd

24 okt 2016 |

Boverket har skickat ut förslag till regler för de nya investeringsstöden till energisnålt bostadsbyggande på ilremiss. Remissvaren ska vara inlämnade senast i dag, tisdag.
– Stödet med den högre ersättningen kommer kraftigt att gynna värmepumpar, säger Lotta Bångens, vd på Energieffektiviseringsföretagen (EEF), som är en av remissinstanserna.

Störst var minskningen för bergvärmepumpar, 23 procent. Foto: Jan Lööf

Därför minskar försäljningen av värmepumpar

20 okt 2016 |

Försäljningen av värmepumpar minskade med 12 procent under tredje kvartalet i år. Det rapporterar Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP), som ser en huvudorsak till inbromsningen.

STD-företagens vd Magnus Höij. Foto: STD-företagen

Så utvecklades orderläget för teknikkonsulterna

Nio av tio behöver rekrytera
20 okt 2016 |

Svenska Teknik & Designföretagen (STD-företagen) presenterar i dag sin konjunkturrapport Investeringssignalen med uppgifter om orderläge och lönsamhet. Det största problemet inom sektorn är kompetensbristen, nästan nio av tio företag behöver rekrytera.

Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef på Installatörsföretagen. Foto: Peter Knutsson

LO:s låglönesatsning får kritik

20 okt 2016 |

Nu är det klart att LO, till skillnad från förra året, samordnar sig inför avtalsrörelsen 2017. Men utspelet om satsningar på de grupper med lägst lön får kritik från arbetsgivarhåll. Installatörsföretagens förhandlingschef, Åsa Kjellberg Kahn, bedömer att trösklarna in på arbetsmarknaden höjs ytterligare.