Foto: Frej Jonsson & Co

Göteborgsmedlemmen har lämnat Bad & Värme

Vill ha större frihet vid inköpen
05 feb 2016 |

Bad & Värmes medlem i Göteborg, Frej Jonsson & Co, har lämnat kedjan. Bolaget ingår i västsvenska Tolfs VVS-koncernen, men övriga koncernbolag är ännu kvar i Bad & Värme. Koncernchefen Klas Tolf förklarar att Frej Jonsson på grund av storleken inte hade tillräckligt stor frihet vid inköpen.

Vy över Örebro. Foto: Ann Lundström/Colourbox

Francks Kylindustri öppnar i Örebro

Nionde orten för koncernen
05 feb 2016 |

På måndag den 8 februari öppnar Francks Kylindustri en enhet i Örebro. Det blir den nionde orten i Sverige som koncernen etableras på. Fyra medarbetare är rekryterade inför starten och målet är tio anställda i Örebro inom tre till fem år.

Foto: Mostphotos

Arbetsgivardeklarationer mot osund konkurrens

05 feb 2016 |

Från januari 2018 ska arbetsgivare lämna arbetsgivardeklarationer på individnivå för att minska osund konkurrens. Allt enligt ett förslag från Skatteverket som i dag överlämnas till regeringen.
– Det här förslaget gör det svårare för oseriösa företagare, säger Peter Löfgren från BBIS (Byggbranschen i samverkan) och BI (Sveriges Byggindustrier).

Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef på Installatörsföretagen. Foto: Peter Knutson

Oenighet om snabbspår i byggbranschen

04 feb 2016 |

Åsikterna om snabbspår, att få in nyanlända i bristyrken på arbetsmarknaden, går isär inom byggbranschen. Installatörsföretagen (där VVS Företagen och EIO ingår) och Sverige Byggindustrier (BI) är positiva, medan Byggnads i en debattartikel skriver att byggbranschen inte behöver något snabbspår. Däremot är Byggnads partner inom 6F, elfacket SEF, positiv till någon typ av snabbspårslösning.

 

Illustration: Claes-Göran Andersson

Nya marknader för installatörer

Internet of Things står inför ett genombrott
04 feb 2016 |

Med ny avancerad styrning kan fastigheternas driftkostnad sänkas med mellan 15–30 procent. Enbart i Sverige handlar det om besparingar på flera tiotals miljarder kronor per år. Den bedömningen gör flera initierade aktörer som intervjuas i VVS-Forums nya serie om Internet of Things (IoT) i bygg- och installationssektorn.

Lars-Göran Torpheimer åter koncernchef

Leif Lindberg ska etablera i Sydsverige
03 feb 2016 |

Lars-Göran Torpheimer är sedan 1 februari åter koncernchef för Linköpingsbaserade Torpheimergruppen. Den tidigare koncernchefen Leif Lindberg har fått i uppdrag att påbörja en etablering i Småland, Blekinge och Halland.

VVS-montören Johan Björklund. Foto: Håkan Flank

Ingenjörer och montörer bland största bristyrkena

VVS-yrken i topp igen
03 feb 2016 |

Arbetsförmedlingen presenterar i dag en ny rapport som visar framtidsutsikterna för omkring 200 yrken. VVS-ingenjörer och VVS-montörer hör liksom tidigare till de 20 jobben med störst brist på arbetskraft det kommande året inom kategorierna högskoleyrken respektive övriga yrken.  I rapporten fastlås dock att situationen förbättrats något för lärlingar den senaste tiden.

I projektet ingår en så kallad hybridsal, som både är operationssal och har högteknologisk röntgenutrustning. Illustration: Arkitema Architects

Stort sjukhusprojekt för Radiator och Miljöventilation

Nytt operationscentrum i Sundsvall
03 feb 2016 |

Radiator VVS har fått VS-entreprenaden vid bygget av ett nytt operationscentrum på Sundsvalls sjukhus. Ordervärdet är cirka 25 miljoner kronor. Miljöventilation i Mellannorrland har luftbehandlingsentreprenaden, som är värd cirka 30 miljoner kronor.

Esbes vd slutar

Johan Skogsfors in som tf
03 feb 2016 |

Efter tre år lämnar Karsten Pillukeit vd-posten i ventil- och ställdonstillverkaren Esbe av personliga skäl. Ny tf vd är Johan Skogsfors, som var vd i bolaget 2000–2012.

Foto: Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket inspekterar högriskföretag

400 inspektioner i år
02 feb 2016 |

Nu inleder Arbetsmiljöverket inspektioner av Sveriges tunga industrier. Det handlar om kemi-och processintensiva företag, som hanterar stora mängder explosiva, brandfarliga och giftiga kemiska ämnen där det finns risk att allvarliga kemikalieolyckor drabbar personalen. Dessa företag anlitar också ofta entreprenörer och inhyrd personal.

Foto: Jan Lööf

Klart för europeisk plattform mot svartarbete

02 feb 2016 |

EU-parlamentet har nu antagit ett förslag om en europeisk plattform för att motverka svartarbete. Plattformen ska ge EU-ländernas arbetsmarknadsmyndigheter, fackföreningar och arbetsgivarorganisationer bättre möjligheter att samarbeta mot den svarta, så kallade odeklarerade, ekonomin som uppgår till 18 procent av unionens BNP.