Nya Södertälje sjukhus. Illustration: Grontmij

Stort sjukhusprojekt för Björnbergs

Nya uppdrag för totalt 140 miljoner
27 apr 2015 |

AB CJ Björnberg i Stockholm har fått VS-entreprenaden vid om- och utbyggnaden av Södertälje sjukhus. Ordervärdet är 80–100 miljoner kronor beroende på utfallet av olika optioner, Hela Björnbergskoncernen har därutöver fått projekt med ett samlat ordervärde på drygt 40 miljoner kronor.

Indutrade köper norska Relekta-gruppen

24 apr 2015 |

Indutrade förvärvar norska Relekta-gruppen med Relekta AS, Norsk Industriolje AS och Relekta Service AS i Oslo. Totalt omsätter gruppen cirka 250 miljoner norska kronor (280 miljoner svenska kronor).  

Illustration: Hans Sandqvist

Marknadsöversikt av våtrumskassetter

Det "okända" stambytesalternativet
24 apr 2015 |

På den svenska marknaden finns ett tiotal leverantörer av våtrumskassetter, det relativt okända alternativet till traditionellt stambyte. VVS-Forum har gjort en översikt över dessa. Vi har också besökt några leverantörer och pratat även med bland andra Säker Vatten.

Bravida etablerar sig i Finland

Förvärvar installationsföretaget Peko Group
24 apr 2015 |

Bravida etablerar sig i Finland genom förvärvet av Peko Group, ett installations- och serviceföretag med fäste i mellersta och södra Finland. Bolaget har 320 medarbetare och omsatte cirka 620 miljoner svenska kronor under det senaste räkenskapsåret.

Per Graesén, FLK, och Anders Tysander, WSP Systems. Foto: WSP

WSP köper FLK

55 anställda på sex orter
23 apr 2015 |

WSP har förvärvat teknikkonsulten FLK med huvudkontor i Växjö. Företaget grundades 1934 och har cirka 55 medarbetare på sex orter i södra Sverige. 

Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg och Ecoforum, Jan Blomqvist, styrelseledamot och delägare i Deflamo och Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst. Foto: Eva-Maria Fasth

Grönt flamskyddsmedel fick Nordbyggs guldmedalj

23 apr 2015 |

Ett miljövänligt flamskyddsmedel? Ja, Apyrum heter det och tillverkas av kemiföretaget Deflamo som fick Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste produktnyhet 2015. Priset delades ut i går på Ecoforum 2015 på Stockholmsmässan i Älvsjö. 

Från vänster Mark Shafti, Fastighetskontoret, Yassine Kazi-Tani, Idrottsförvaltningen, Lisa Enarsson och Anette Riedel, Miljöförvaltningen, Stockholms stad. Foto: Eva-Maria Fasth

Hållbara Järva fick solenergipris

23 apr 2015 |

Stockholms stad och Svenska Bostäders installation av 10 600 m2 solceller i miljonprogramsområden i Rinkeby, Tensta, Kista, Husby och Akalla på Järvafältet i Stockholm fick priset som årets solenergiprestation 2014 av föreningen Svensk Solenergi. Priset delades ut i går på Ecoforum i Stockholmsmässan.
– Vi har uppföljningssystem från alla solcellsanläggningar i Järva. Det finns hur mycket data som helst för forskare att ta tag i, uppmanade Lisa Enarsson från Miljöförvaltningen i Stockholm och projektledare för Hållbara Järva.

Stort söktryck på IUC:s utbildningar

23 apr 2015 |

Av 657 sökande är 465 förstahandssökande till 90 platser hos IUC Yrkeshögskola 2015, enligt pressmeddelande från IUC. Dessutom ska 85 studenter gå distansutbildningarna.  På grund av det höga söktrycket hoppas nu Marcus Andersson, rektor för IUC, att Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) kommer att bevilja samtliga deras ansökningar till VVS-ingenjör 2016. 

Miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP), Jonas Gräslund, Skanska och juryns ordförande Lars Ekberg. Foto: Eva-Maria Fasth

Skanska vann Stora inneklimatpriset med grön komfortkyla

22 apr 2015 |

Priset delades ut på Ecoforum på Stockholmsmässan av miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) till Jonas Gräslund, teknikchef på Skanska kommersiell utveckling i Norden.
– Vi har jobbat med att ta fram den här tekniken i många år, sa en märkbart glad Jonas Gräslund.

Magdalena Andersson Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

”Förslagen om företagsbeskattning måste göras om”

Finansministern på DI Debatt
22 apr 2015 |

Företagsskattekommitténs två förslag på förändrad företagsbeskattning bör inte genomföras utan grundlig analys och förändringar, skriver finansminister Magdalena Andersson (S) i en debattartikel i Dagens Industri (DI) i dag. Finansministerns besked välkomnas av Sabo, som menar att kommitténs förslag skulle innebära inställda bostadsbyggen och färre energieffektiviseringar vid renovering.

Från vänster; Skövde kommuns kommunalråd Katarina Jonsson (M), Jesper Göransson, vd Peab, bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) klipper bandet till fladdermusholken, och längst ut till höger Skövdebostäders vd Dan Sandén. Foto: Royny Holmström

Bostadsministern invigde passivhusprojekt

22 apr 2015 |

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) invigde i dag uppstarten till den första etappen av Aspö Eko-Logi i Skövde. Ett nytt bostadsområde med passivhusstandard med Skövdebostäder som beställare.