Anders Mårtsensson, vd för VVS-fabrikanternas Råd.

Nya lokala VVS-mässor

28 jun 2016 |

VVS-fabrikanternas Råd vill göra det enklare för branschen att se det senaste inom VVS-installation. Därför lanseras nu Fastighetsfokus VVS – en lokal mässa med inriktning på energi, miljö och ekonomi.

Grunden för verksamheten är den patenterade Ema-nippeln.

Linköpingsföretaget Ema Energy i konkurs

28 jun 2016 |

Ema Energy i Linköping försattes i konkurs i går, den 27 juni. Bolaget omsatte cirka 30 miljoner kronor med elva anställda det brutna räkenskapsåret 2014/2015 (18 månader). Samtidigt redovisades en förlust efter finansnetto på cirka 1,5 miljoner kronor.

Magdalena Rozmiarek, vd FG Nordic Group. Foto: FG Nordic Group

FG Nordic Group förvärvar Svensk Kylimport

28 jun 2016 |

FG Nordic Group har förvärvat samtliga aktier i Svensk Kylimport (Skiab) i Kungsbacka. Förvärvet ägde rum 1 juni och Skiab kommer nu att drivas som ett dotterbolag i FG Nordic Group.

Prevex butik i Hisings Backa i norra Göteborg. Foto: Prevex

Ahlsell förvärvar Prevex

Specialiserad järnhandel för proffs
28 jun 2016 |

Ahlsell förvärvar av samtliga aktier i Prevex, som omsatte cirka 350 miljoner kronor 2015. Prevex är en specialiserad järnhandel för proffs med en stark marknadsposition i Göteborg och Malmö, uppger Ahlsell i ett pressmeddelande.

Marcus Malmström blir vd för det nya bolaget. Foto: Climat 80

Climat 80 startar separat entreprenadbolag

28 jun 2016 |

Climat 80-gruppen i Malmö för över entreprenadverksamheterna i Climat 80 och Stjernfeldts VVS till ett nytt bolag: Climat 80 Entreprenad. Bakgrunden är att koncernen under de senaste åren arbetat med att gå in med helhetslösningar för både VS och ventilation i allt fler projekt.

Jan Siezing, vd på Installatörsföretagen. Foto: Jan Lööf

Sandbäckens fälldes av Etiska Rådet

27 jun 2016 |

En vice vd på Sandbäckens Rör och en regionekonom vid Imtech (numera Assemblin) har haft en mailkonversation om det ekonomiska läget hos det sistnämnda företagets filialer och bonusar till befattningshavare.
– Jag förstår att Samhällsbyggnadssektorns etiska råd fällde Sandbäckens, eftersom man bröt mot den etiska koden genom att maila information om sitt företag till en konkurrent, kommenterar Jan Siezing, vd på Installatörsföretagen.

 

Peder Prahl. Foto: Triton

Triton förvärvar Fläkt Woods

27 jun 2016 |

Riskkapitalbolaget Triton förvärvar Fläkt Woods Group. Parterna har enats om att inte lämna ut förvärvspriset. Affären kräver godkännande av berörda konkurrensmyndigheter.

Mikroskopbild på legionellabakterien Legionella pneumophila. Bilden är förstorad 400 gånger. Bakterierna är infärgade med en fluorokrom (DAPI). Foto: Folkhälsomyndighetens pressarkiv

Miljoner till branschrelaterad forskning

27 jun 2016 |

Legionella-kontroll av tappvarmvatten och kartläggning av ventilation i småhus. Det är några av totalt 27 aktuella forskningsprojekt som får dela på 138 miljoner kronor från Formas forskarråd.

Foto: Mostphotos

Sandbäckens också i Örebro

27 jun 2016 |

I augusti öppnar Sandbäckens rör ett nytt bolag i Örebro. Två tjänstemän är redan anställda och ett antal montörer är på väg in, uppger Sandbäckens i ett pressmeddelande.

Foto: Mostphotos

De flesta har kommunalt vatten och avlopp

23 jun 2016 |

Av Sveriges befolkning är omkring 87 procent anslutna till det kommunala vatten- och avloppledningsnätet. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) som för första gången publicerar uppgifter om vatten- och avloppsanslutningar som officiell statistik.

Miljöminister Karolina Skog (MP). Foto: Fredrik Hjerling

Stopplagen föreslås ses över

23 jun 2016 |

Stopplagen, som förbjuder kommuner att ställa hårdare krav på exempelvis byggnaders energianvändning, ska ses över. Det föreslår Miljömålsberedningens slutbetänkande som överlämnades i går till miljöminister Karolina Skog (MP).

Bengt J Eriksson, analytiker på Boverket. Foto: Eva-Maria Fasth

”Behöver byggas ett nytt Uppsala varje år”

22 jun 2016 |

– Omkring 88 000 bostäder måste byggas varje år för att möta behovet. Det motsvarar precis antalet bostäder i Uppsala, sa Bengt J Eriksson, analytiker på Boverket, när han presenterade en reviderad byggbehovsprognos på en pressträff i Stockholm i dag.