Näringsliv

SolTech Energy sluter avtal med Woody Bygghandel

29 jan 2015 | Bygghandelskedjan Woody Bygghandel har slutit avtal med SolTech Energy Sweden. Avtalet gäller från och med årsskiftet och rör bland annat försäljning av SolTechs integrerade solenergilösningar för solvärme och varmvatten samt för solel under glastakpannor, enligt ett pressmeddelande.
VVS och Bygg
Avloppsvatten går rakt ut i Nybroviken. Foto: AA/Mostphotos

Avföring från Strandvägen går rakt ut i Nybroviken

Avloppsvatten har pumpats ut i viken i 85 år
29 jan 2015 | Avloppsvatten från ett hus på Strandvägen i centrala Stockholm har pumpats ut i Nybroviken i 85 år. Det är orsaken till att viken är övergödd, enligt lokaltidningen Mitti. "När det visade sig svårt att koppla rören till stadens avloppsvattennät har man nog tagit den enkla vägen och låtit vattnet gå direkt ut i stället", säger Fred Erlandsson, Stockholm Vatten till mitti.se.
Forskning och utbildning
Klaus-Peter Extra från Tyskland har svårt att få arbete som VVS-montör. Foto: Marita Björklund

Tysk VVS-utbildning duger inte i Sverige

men möjlighet till "speciell prövning" finns
29 jan 2015 | Klaus-Peter Extra kom till Sverige och bosatte sig på en ort i Mellansverige för drygt sex år sen. Med sig hade han en gedigen tysk utbildning, med sex års hantverksutbildning där VVS ingår samt lärlingsarbete under 3,5 år. Men hittills har han inte lyckats få ett fast arbete som montör. Men VVS-branschens Yrkesnämnd säger till VVS-Forum att det finns möjlighet att pröva utländska VVS-utbildningar.
Arbetsmarknad
Anna-Mi Björkvik, arbetsrättsjurist på VVS Företagen. Foto: Eva-Maria Fasth

Satsning på mångfald i VVS-branschen

Intolerans påverkar lönsamheten negativt
29 jan 2015 | Den mansdominerade VVS-branschen har länge haft problem med intolerans mot kvinnor, personer med utländsk bakgrund och homosexuella. Något som också påverkat lönsamheten negativt. Därför drar bransch- och arbetsgivarorganisationen VVS Företagen i gång ett mångfaldsprojekt, där olika synsätt ska bidra till största möjliga affärsnytta.
Arbetsmarknad
Foto: Veidekke

Veidekke får arbetsmiljöpris

"alla olyckor går att förebygga"
29 jan 2015 | Höga krav på skyddsarbete samt agerande vid avvikelser är två faktorer som ledde till att Veidekke Anläggning tilldelades Trafikverkets ”Projekt Mälarbanans arbetsmiljöpris”.
– Vi är övertygade om att alla olyckor går att förebygga. Men för att nå dit måste alla hjälpas åt, alla måste vara sitt eget skyddsombud, säger, Marcus C Nilsson, regionchef Veidekke Anläggning Öst, i ett pressmeddelande.
Forskning och utbildning
Ett bidrag från en tidigare Future City-omgång. Foto: Jan Lööf

Future City rullar på

Ungas intresse för teknik ska väckas
29 jan 2015 | Future City är en ämnesöverskridande och landsomfattande tävling för årskurs 6–9. Uppdraget för de tävlande skolorna är att skapa framtidens stad med kreativa och hållbara lösningar på boende, infrastruktur och energiförsörjning. Den 20 maj presenteras vinnarna på Tekniska museet i Stockholm.
Näringsliv
Norra Kajen i Sundsvall. Illustration: White

Bravida-projekt i södra Norrland för 30 miljoner kronor

Tror på växande orderstock
29 jan 2015 | Bravidas marknad i Sundsvall och södra Norrland ser ljus ut med flera projekt till ett sammanlagt värde av 30 miljoner kronor. En bidragande orsak är de nyförvärvade bolagen Niwentec och Attacus Rör & Energi, enligt ett pressmeddelande. "Vi tror starkt på en växande orderstock", säger Svenåke Bohman, marknadschef, division Nord, Bravida.
Näringsliv

Lämnade krisföretag – blev årets nyföretagare

VVS Kompaniet i Älmhult
28 jan 2015 | För ett år sedan arbetade Johan Holmén, Anders Karlsson och Tobias Stenberg på Linnébygdens VVS i Älmhult. När företaget gick i konkurs i juni hade de redan hunnit starta eget. I förra veckan utsågs deras VVS Kompaniet till årets nyföretagare 2014 i kommunen.
Forskning och utbildning
Foto: Marita Björklund

Energiprogrammet ger starkast ställning på arbetsmarknaden

74 procent etablerade efter tre år
28 jan 2015 | De som studerat på Energiprogrammet har den högsta etableringsgraden av samtliga gymnasieprogram. Tre år efter gymnasieskolan var 74 procent av dem etablerade på arbetsmarknaden. Det framgår av en ny rapport från Statistiska Centralbyrån (SCB).
Näringsliv
Styrelseproffset Åsa Söderström Jerring. Foto: Sune Fridell

Kvinnor lyser med sin frånvaro

män dominerar i vvs- och byggföretags styrelser
27 jan 2015 | Männen dominerar fortfarande i VVS- och byggbranschens bolagsstyrelser. Det visar VVS-Forums nya granskning av kvinnorepresentationen i styrelserna som publiceras i det kommande numret som utges den 30 januari. Andelen kvinnliga styrelseledamöter ligger på samma nivå som 2013, 16 procent. Drygt en tredjedel av företagen har enbart män i styrelserna.
Forskning och utbildning
HSB Living Lab. Grafik: HSB

Så blir framtidens kök och badrum

Forskningssamarbete i HSB Living Lab
27 jan 2015 | HSB Living Lab och Vedum Kök och Bad ska gemensamt utforska framtidens kök och badrum. Projektet bygger på att studenter och gästforskare bor i ett hus där också forskningen pågår.
– Vi ser det som en unik möjlighet att få vara med och skapa framtidens produkter och lösningar, säger Vedums vd Magnus Efraimsson, i ett pressmeddelande.
Näringsliv
Mika Halttunen, styrelseordförande för Halton Group, och Dinairs vd Fredrik Särnehed. Foto: Dinair/Halton

Dinair köper Haltons filtertillverkning

27 jan 2015 | Svenska Dinair Group förvärvar finska Halton Clean Air, som tillverkar och levererar ventilationsfilter. Under 2014 omsatte Halton Clean Air cirka 8 miljoner euro (75 miljoner kronor) med 40 anställda.