Näringsliv

Rinkaby Rör öppnar butik i Malmö

03 mar 2015 | Nu öppnar Rinkaby Rör en tredje fysisk butik. Butiken finns i Malmö och är en del i företagets långsiktiga utveckling, menar företaget.
Energi och klimat
Foto: Colourbox

Byggmaterial stor del av bostäders klimatpåverkan

03 mar 2015 | Byggprocessen och byggmaterialet står för en allt större andel av våra bostäders utsläpp av växthusgaser. De har numera lika stor klimatpåverkan som uppvärmningen under bostadens livslängd, visar en ny rapport som Sveriges Radio Klotet refererar.
Arbetsmarknad
Foto: Colourbox

Dålig luft på svenska arbetsplatser

4 av 10 missnöjda
03 mar 2015 | Nästan fyra av tio svenskar är missnöjda med ventilationen på sina arbetsplatser. Det visar en rapport från undersökningsföretaget Netigate. Men enligt rapporten är de allra flesta mycket nöjda med sina kollegor.
Näringsliv

Stort bostadsprojekt för Imtech i Gustavsberg

03 mar 2015 | Ikano Bostad bygger nya bostadsrätter i de gamla porslinskvarteren i Gustavsberg på Värmdö utanför Stockholm. Imtech har fått uppdraget att installera VS i de nya lägenheterna i kvarteret Dreja ett stenkast från hamnen.
Energi och klimat

Uppförandekod ska ge förtroende för energitjänster

03 mar 2015 | Nu lanseras en europeisk uppförandekod för energitjänsten ”avtal om energiprestanda”. Syftet är att uppförandekoden ska öka transparensen på marknaden och leda till fler energibesparingsåtgärder. Mälarenergi, Siemens, Schneider-Electric och Caverion har redan skrivit under.
Näringsliv
Amanda Lundeteg, vd på Allbright. Foto: Allbright

Sju branschbolag på ”svart lista”

Allbright granskar näringslivets toppar
02 mar 2015 | Stiftelsen Allbright presenterade i dag sin årliga rapport om börsbolagens ledningar och redovisade en ur jämställdhetssynpunkt negativ statistik om kvinnor och män på toppositioner.
– Det är inte vem som helst som kan göra karriär i svenskt näringsliv. Synen på vem som är kompetent är oerhört snäv, säger Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright och expert på mångfald i näringslivet.
Energi och klimat

”Fortsätt utgå från köpt energi”

DEBATT
02 mar 2015 | Värmepumpbranschen reagerar mot den debattartikel som publicerades 23 februari i Dagens Nyheter. I en replik framhålls att geoenergi och användning av värmepumpar ligger helt i linje med gällande EU-direktiv och är en viktig del i att uppfylla klimatmålen.
Näringsliv

Bravida förvärvar VVS-Teknik i Mölndal

27 feb 2015 | Bravida förvärvar Comfort-medlemmen VVS-Teknik Rör i Väst AB med säte i Mölndal söder om Göteborg. Företaget har 45 anställda och omsätter drygt 85 miljoner kronor, uppger Bravida i ett pressmeddelande.
Energi och klimat
Hampe Mobärg, vd för Maskinentreprenörerna och av aktörerna i Aktionsgruppen Små Avlopp. Foto: Jan Lööf

Aktionsgruppen kräver mer "action"

"Ingen hård politisk nöt"
26 feb 2015 | Aktionsgruppen Små Avlopp vill ha fart på utbytestakten av bristfälliga och olagliga enskilda avloppsanläggningar. En rapport från Havs- och vattenmyndigheten (Hav) , som aktionsgruppens representant Hampe Mobärg menar skulle kunna få fart på utbytestakten av anläggningarna, har blivit liggande i snart ett år på Miljö- och energidepartementet. "Beredning pågår", svarar departementet.
VVS och Bygg
Klart med nya energikrav från 1 mars 2015. Foto: Jan Lööf

Klart med skärpta energikrav

26 feb 2015 | Boverket skärper energikraven med 10 procent i flerbostadshus och lokaler. I en fjärde klimatzon som införs, skärps kraven med 20 procent. Bostadshusen kommer också att delas upp i två kategorier, småhus och flerbostadshus.
Forskning och utbildning
Forskaren Dan Jönsson, LTH, undersöker fuktförekomst i ett badrum i Kiruna. Foto: Anders Kristensson.

Fuktforskare undersöker bostäder i Kiruna

"unik möjlighet"
26 feb 2015 | Forskare från Lunds tekniska högskola (LTH) finns på plats i Kiruna sedan en tid för att undersöka fukt- och mögelskador i miljonprogramshus. Bakgrunden är stadsomvandlingen och den flytt av Kiruna som påbörjats med anledning av gruvbolaget LKAB:s utvidgade malmbrytning.