Sjölunda avloppsreningsverk i Malmö norra hamn. Foto: VA Syd

Energijätte gör fjärrvärme av avloppsvatten

Anläggningen ger 200 000 MWh
27 maj 2016 |

Eon investerar 195 miljoner kronor i en ny värmepumpanläggning som ska utvinna värme ur renat avloppsvatten i Malmö. Totalt kommer den att producera cirka 200 000 MWh förnybar fjärrvärme per år. 

Ethel Forsberg, ny generaldirektör på Forte. Foto: Eva-Maria Fasth

Ethel Forsberg ny generaldirektör för Forte

26 maj 2016 |

Författaren och stadsbyggnadsdirektören, Ethel Forsberg, blir ny generaldirektör för Forte, forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, enligt ett regeringsbeslut i dag. Det framgår av ett pressmeddelande från Utbildningsdepartementet. 

Peter Cerny. Foto: Esbe

Esbe hämtar ny vd från Nibe

Peter Cerny
26 maj 2016 |

Peter Cerny har tillträtt som ny vd för ventil- och ställdonstillverkaren Esbe med huvudkontor och fabrik i småländska Reftele. Han kommer från Nibe Industrier i Markaryd, där han de senaste fyra åren varit ansvarig för alla utländska försäljningsbolag.

Tolfs-koncernen kommer att ta ner Bad & Värme-skylten. Här aktuell reklam i Tolfs hemstad Alingsås vid handbollsarenan Estrad. Foto: Klas Sörbo

Hela Tolfs-koncernen lämnar Bad & Värme

25 maj 2016 |

Västsvenska Tolfs VVS o Entreprenad med verksamhet i Alingsås, Hunnebostrand, Kungshamn, Lerum, Nossebro, Skövde och Tidaholm lämnar Bad & Värme. I koncernen ingår även Frej Jonsson & Co i Göteborg som tidigare har begärt utträde ur kedjan och formellt lämnar den vid midsommar.

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på BI. Foto: Rosie Alm

Branschen välkomnar nya bostadsministern

25 maj 2016 |

Peter Eriksson (MP) välkomnas som ny bostadsminister av bygg- och fastighetsbranschen.
– Det är bra att bostadsministern nu är på plats så att de blocköverskridande samtalen kring bostadsbyggande kan börja leverera. Vi bidrar gärna fortsatt med våra erfarenheter. Det är bara att ringa, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.

Peter Eriksson (MP), ny bostadsminister.

Peter Eriksson ny bostadsminister

25 maj 2016 |

Miljöpartisterna Peter Eriksson, tidigare språkrör för Miljöpartiet blir bostadsminister och Karolina Skog, kommunalråd i Malmö, blir miljöminister.
– Jag är ödmjuk och stolt över min nya roll. Min huvuduppgift nu och den närmaste tiden är att nå breda politiska uppgörelser för att få fart på byggandet, sa Peter Eriksson på presskonferensen där regeringsombildningen presenterades.

Installerad effekt för fastighetsvärmepumpar. Källa: SKVP

Stort utbud av fastighetsvärmepumpar

25 maj 2016 |

Värmepumpar i större fastigheter är något som värmepumpbranschen tror mycket på. Det visar VVS-Forums marknadsöversikt och intervjuer med några av de ledande leverantörerna på den svenska marknaden.

Indoor Energys vd Mats Bjelkevik. Foto: Indoor Energy

Indoor Energy energieffektiviserar för Akelius

75 fastigheter med 9000 bostäder
25 maj 2016 |

Akelius väljer Indoor Energy som teknikpartner för sitt fastighetsbestånd i region Stockholm. Samarbetet innebär att Indoor Energy ska utföra service- och underhållsarbeten för att minska fastigheternas energianvändning.

Torget i Karlshamn. Foto: Leila Rudelius/Karlshamns kommun

GK startar VS-verksamhet i Karlshamn

tar över personal från Jono
25 maj 2016 |

GK Syd har anställt tre nya medarbetare från VS-företaget Jono i Karlshamn. Samtliga tillträder sina tjänster den 1 juni. 

Daniel Jansson, VA Rörteknik i Järfälla, har laddat ner VVS-Forums nya app. Foto: Håkan Flank

Ladda ner VVS-Forums nya app

VVS-Forum nu även på mobil och platta
25 maj 2016 |

Det ska vara lätt att göra rätt. Och det rätta för alla som vill ha koll på VVS-branschen är att ladda ner VVS-Forum nya app. Det gör det lätt att snabbt via mobilen eller läsplattan ta del av det dagliga nyhetsflödet på webben, men också få tillgång till både senaste numret och äldre utgåvor.

Bara enskilda näringsidkare, inte enmansaktiebolag, är tänkt att omfattas av regeringens så kallade Växa-stöd. Personerna på bilden har ingen koppling till regeringens förslag. Foto: Jan Lööf

Nytt anställningsstöd för minsta företagen möter kritik

25 maj 2016 |

Regeringen vill göra det lättare för egenföretagare att anställa sin första medarbetare genom sänkta arbetsgivaravgifter under ett år. Men bara för enskilda näringsidkare, inte för enmansaktiebolag. Det så kallade Växa-stödet har nu varit ute på remiss. Men frågan är hur det skarpa förslaget kommer att se ut. Flera remissinstanser är mycket tveksamma till förslaget, bland annat tunga statliga myndigheter.

Göran Krawe, vd GK och Sören Samuelsson, vd JF Jansson Rör. Foto: GK Sverige

GK förvärvar JF Jansson Rör

24 maj 2016 |

Gunnar Karlsen Sverige, GK, har köpt JF Jansson Rör, Comfort-medlem och ett av Uppsalas största VS-företag. Förvärvet ska komplettera GK:s nuvarande verksamhet och erbjudande mot kund, enligt ett pressmeddelande.