VVS och Bygg

Välkommen till vår nya webbplats!

17 dec 2014 | I dag den 17 december lanserar vi vår nya webbplats. Fräschare, modernare, flexiblare och mer användarvänlig. Förutom bättre läsbarhet är den nu också fullt ut anpassad till mobil och läsplatta. Hoppas att du som läsare uppskattar förändringen. Även tidningen och nyhetsbrevet har fått en uppfräschning.  Här ovan kan du läsa ett urval av nyheter och artiklar från nya VVS-Forum.
VVS och Bygg
Nerja, Costa del Sol, Spanien. Foto: Sergey Borisov/Mostphotos

Dålig koll på ROT-avdrag utomlands

Skatteverkets granskning visar
22 dec 2014 | Svenskar som äger bostäder i ett annat EU/EES-land har också rätt till ROT-avdrag. Förra året beviljades sammanlagt 37 miljoner kronor i skattereduktion för ROT- och RUT-arbete i bostäder utomlands. Men alla har inte full koll på reglerna, skriver Skatteverket i ett pressmeddelande.
Näringsliv
Vrinnevisjukhuset som det ser ut i dag. Foto: Göran Billeson

ÅF projekterar nya Vrinnevisjukhuset

Energianvändningen ska minska 15 procent
19 dec 2014 | Teknikkonsulten ÅF har tecknat ett avtal med Landstinget i Östergötland för cirka 40 olika delprojekt i upprustningen av Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Uppdraget pågår ungefär fyra år och omfattar både om-, till- och nybyggnader. Ordervärdet är cirka 30 miljoner kronor.
Näringsliv
Foto: Attacus Rör & Energi

Nytt stort jämtländskt förvärv av Bravida

Köper Attacus Rör & Energi
19 dec 2014 | Bravida köper Jämtlands största och äldsta VVS-installatör, Attacus Rör & Energi i Östersund. Verksamheten, grundad 1928, omsätter cirka 52 miljoner kronor och har 39 anställda.
Näringsliv

Ny vd för Francks Kylindustri i Norrköping

Magnus Lekander efterträder Per Hannius
19 dec 2014 | Magnus Lekander blir vid årsskiftet ny vd för Francks Kylindustri i Norrköping AB. Han kommer från en post som avdelningschef på Sodexo. Magnus Lekander efterträder Per Hannius, som ska fokusera på sin roll som koncern-vd.
Näringsliv
Powercell börintroduceras i dag på First North, som är en del av Nasdag-börsen. Foto: Nasdaq

Börsnotering för energiteknikföretag

cleantech-företaget Powercell börsnoteras i dag
19 dec 2014 | Energimyndigheten stödjer svensk, innovativ energiteknik, något som har bidragit till att företag lyckats finansiera sin fortsatta tillväxt via börsen. Ett exempel är Powercell som i dag börsnoteras på First North, Nasdaqs marknad för mindre bolag, skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande.
Näringsliv
Foto: Colourbox

Högsta byggindikatorn på mer än tre år

KI:s konjunkturbarometer
19 dec 2014 | Konjunkturinstitutets (KI) barometerindikator steg 2,0 enheter i december till 105,8. Inom näringslivet steg konfidensindikatorerna för bygg- och anläggningsverksamhet, detaljhandel och privata tjänstenäringar medan tillverkningsindustrins konfidensindikator föll. Indikatorn för bygg ligger nu på sin högsta nivå sedan september 2011.
Näringsliv
Bostadsrättsföreningen Stinsen i Märsta. Foto: Karby VVS

Stort stambytesprojekt för Karby VVS

19 dec 2014 | Märstaföretaget Karby VVS har rörentreprenaden i ett stort stambytesprojekt på hemmaplan. Ordervärdet är cirka 17 miljoner kronor. Företaget har också ett nytt bergvärmeprojekt i Järfälla.
Teknik
Foto: Colourbox

Elmotortest belyser beställarens kompetens

Helhetsbilden viktig
18 dec 2014 | Det är viktigt att välja rätt elmotorer för driften och beställarkompetensen är central. Det menar Energimyndighetens Testlab som gjort det första svenska testet i sitt slag av elmotorer och frekvensomriktare.
Energi och klimat
Installerad solel i Sverige.

Installationer av solel har mer än fördubblats

Från 8,3 MW 2012 till 19 MW 2013
18 dec 2014 | Solcellsmarknaden har utvecklats kraftigt de senaste åren både i Sverige och globalt. Den installerade solcellskapaciteten ökar samtidigt som kostnaden per installerad effekt minskar drastiskt, enligt ett pressmeddelande från Energimyndigheten.
Energi och klimat
Linda Kjällén, certifieringschef på Sweden Green Building Council. Foto: Jashar Ghavampour/SGBC

Allt fler byggnader blir miljöklassade

Miljöbyggnad- och LEED-certifieringar ökar
18 dec 2014 | Intresset bland fastighetsägare för att miljöklassa fastigheter ökar. 400 byggnader är nu miljöcertifierade i det svenska Miljöbyggnad och 116 byggnader är klassade enligt det amerikanska systemet LEED. Allt enligt pressmeddelanden från Sweden Green Building Council, som administrerar miljöcertifieringar av byggnader i Sverige.