Brf Krabbans ordförande Cecilia Nilsson, till vänster, fick ta emot priset av Ulrika Malmsten, HSB Göta.

HSB-förening i Sydsverige vann klimatpris

22 sep 2016 |

HSB Götas klimatpris uppmärksammar bostadsrättsföreningar som gjort en insats för att minska sin klimatpåverkan. Den här föreningen sänkte sin energianvändning med 15 procent.

På Sveriges energisnålaste yrkesskola finns drygt 1 000 m² solfångare. Foto: Jan Fredriksson

Energisnålaste yrkesskolan invigd

22 sep 2016 |

Nu är Sveriges mest energieffektiva yrkesskola formellt invigd. Med solfångare, värmelager, FTX-ventilation och värmepumpar beräknas energianvändningen landa på knappa 28 kWh/ m² och år.

Forskningsstöd går bland annat till optimering av kombinerat solhybrid- och bergvärmesystem. På bilden brf Vårlöken i Kungälv. Foto: Energiförbättring Väst

22 miljoner till forskning om energieffektivt byggande

Stöd till 16 projekt
22 sep 2016 |

Nu är det klart vilka projekt som får medel i forskningsprogrammet E2B2:s femte utlysning. 16 projekt som ska bidra till energieffektiviseringen och energisystemets omställning får sammanlagt nära 22 miljoner kronor i finansiering.

Budgeten löser inte byggbristen

20 sep 2016 |

Branschnära organisationer är inte helt negativa till regeringens budget för 2017. Men när det gäller att få fart på bostadsbyggandet är satsningarna inte tillräckliga, menar flera organisationer.

Lamin Cham utbildar sig till VVS-montör, men får ingen lärlingsplats. Foto: Eva-Maria Fasth

Har sökt 500 lärlingsplatser utan resultat

20 sep 2016 |

Branschen skriker efter VVS-montörer, men Lamin Cham, 25 år, får ingen lärlingsplats. Han valde att utbilda sig till VVS-montör, eftersom han visste att yrket är ett av de största bristyrkena i landet.
– Jag trodde att det skulle bli lätt att få jobb, men jag får inte ens en lärlingsplats, säger Lamin Cham.

Foto: Jan Fredriksson

På besök i installatörens forskningslab

20 sep 2016 |

I Aachen, Tyskland, har den stora installationskoncernen samlat sin FoU-verksamhet. Ett avancerat forsknings- och utvecklingslaboratorium som hjälper företaget att göra bättre installationer ute på fältet. VVS-Forum har varit på besök.

Skiss på ett minireningsverk. Illustration: Claes-Göran Andersson

Tolv minireningsverk i VVS-Forums marknadsöversikt

20 sep 2016 |

Havs- och vattenmyndigheten föreslår nya skärpta krav för enskilda avlopp, bland annat för fosforrening i känsliga områden. Här kan minireningsverk vara ett alternativ. Men lita inte enbart på CE-märkningen.

Bilden från Almedalsveckan i somras då Johan Fall, Svenskt Näringsliv, presenterade en rapport om 3:12-reglerna. Foto: Jan Lööf

Risk för försämrade 3:12-regler

20 sep 2016 |

VVS-Forums skattekrönikör, Hans Peter Larsson, PWC, varnar för att Fåmansföretagsutredningen senare i höst kan komma att föreslår försämringar för många mindre ägarledda företag. Han tipsar om lämpliga åtgärder för att dämpa effekterna.

Hur kommer NNE-kraven att se ut för det befintliga beståndet? Foto: Christer Nordemo

Nya energikrav oroar

20 sep 2016 |

De kommande nära-nollenergikraven (NNE-krav) som ska omfatta alla nya byggnader från 2021 oroar värmeleverantörer och bostadsföretag. Det största orosmolnet är vilka krav som kommer att ställas på den befintliga bebyggelsen.