Utredaren Anna Middelman. Foto: Eva-Maria Fasth

Lag om entreprenörsansvar i byggsektorn föreslås

Berör 14 000 arbetstagare årligen i byggsektorn
31 mar 2015 |

Utredningen om nya utstationeringsregler, som nu överlämnats till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), föreslår en lagstiftning av huvudentreprenörsansvaret. Lagen blir skarpare än den reglering av huvudentreprenörsansvaret som redan finns i kollektivavtalet, enligt utredaren Anna Middelman som presenterade förslagen på en pressträff på Arbetsmarknadsdepartementet i dag.

Rullande utställning till Sverige

31 mar 2015 |

Grohe gör sitt utställningsmaterial från ISH-mässan mobilt för att marknadsföra företagets lojalitetsprogram som riktar sig till professionella installatörer. Det är fyra lastbilar som trafikerar Europa och en av dem kommer till Sverige, skriver Grohe i ett pressmeddelande.

Ftalater har hormonstörande effekter och ansamlas i bland annat damm. Foto: Colourbox

Utredning föreslår skatt på mjukgörare

31 mar 2015 |

Konsumentvaror som golvmaterial som innehåller ftalater och hemelektronik innehållande vissa flamskyddsmedel ska beskattas hårdare. Det föreslås i ett betänkande från Kemikalieskatteutredningen. Skatten förväntas leda till en rad positiva hälsoeffekter och ska bidra till att uppnå det nationella miljömålet ”en giftfri miljö”.

Illustration: Blue Wall Construktion

Stort sprinklerprojekt för Imtech

31 mar 2015 |

Imtech ska installera VS och sprinkler i Elgigantens nya lager strax söder om Jönköping. Totalt ska Elgiganten bygga till 11 000 m² och det nya lagret blir drygt 30 meter högt. Den nya byggnaden lokaliseras mot E4:an och är en utbyggnad av redan befintligt lager.

Ny miljömyndighet föreslås

31 mar 2015 |

En ny nationell myndighet inrättas – Miljöinspektionen. Dessutom ska verksamheten vid dagens fem vattenmyndigheter gå in under Havs- och vattenmyndigheten (Hav). Allt enligt förslag från Miljömyndighetsutredningen som i går överlämnade sitt betänkande till miljöminister Åsa Romson (MP).

Foto: Adam Borkowski/Mostphotos

Enklare uppgiftslämnande för företag

Varje år lämnar företag 90 miljoner blanketter
30 mar 2015 |

Företag ska inte behöva lämna uppgifter mer än en gång och till ett ställe, enligt en utredning som i dag överlämnades till närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S). Det skriver Näringsdepartementet i ett pressmeddelande.

Yoshiko Arvidsson undersöker displayen till en Toto-toalett. Foto: Ellen Fasth

Kinesisk köprush efter Toto-toaletter

Hightech-toan kan tina relationen mellan kina-japan
30 mar 2015 |

Förhållandet mellan Japan och Kina har ofta varit frostigt, men frågan är nu om de japanska högteknologiska Toto-toaletterna kan tina upp relationen. Under den kinesiska nyårsledigheten i februari kom nämligen rekordmånga kinesiska shoppingturister till Japan, skriver the Economist.

Förra energiministern, Anna-Karin Hatt (C) och nuvarande energiministern, Ibrahim Baylan (S). Foto: Eva-Maria Fasth

Baylan tror inte på ny kärnkraft

30 mar 2015 |

Det blir ingen ny kärnkraft, åtminstone inte under det närmaste decenniet. Det menade energiminister Ibrahim Baylan (S) på Hållbarhetsdagarna nyligen.
– Frågan är inte om man är för eller mot kärnkraft, utan vem som ska bygga de nya kärnkraftverken. Där är de flesta överens om att det inte kommer att ske, sa energiministern.

Vice finansminister Per Bolund (MP). Foto: Kristian Pohl

”Myter om ROT-avdraget”

27 mar 2015 |

ROT-avdraget har blivit för dyrt, menar regeringen. Därför ska ROT-avdraget sänkas från 50 till 30 procent.

Allt enligt vice finansminister Per Bolund (MP) som i dag presenterade regeringens kommande skatteförslag tillsammans med finansminister Magdalena Andersson (S). Vissa av förslagen kommer redan nu i vårbudgeten.

Eva Schelin. Foto: IQ Samhällsbyggnad

Eva Schelin ny vd för IQ Samhällsbyggnad

kommer från Vinnova
27 mar 2015 |

Eva Schelin blir den 1 juni ny vd för IQ Samhällsbyggnad. Hon kommer från Vinnova där hon haft flera befattningar, senast programansvarig för FFI – Fordonsstrategisk forskning och innovation.

Bengt Wånggren, vd för SGBC, på Ekobygg 2013. Foto: Eva-Maria Fasth

Ekobyggmässan växer

"Största miljö-eventet i Sverige"
27 mar 2015 |

Intresset för den kommande Ekobyggmässan på Kistamässan i Stockholm är stort och arrangörerna Sweden Green Build Council (SGBC), utökar därför hallytan med 50 procent.
– Vi kommer att fylla mässhallen väl, säger Karin Moberg, projektledare för Ekobyggmässan, i ett pressmeddelande.